Anul universitar 2021-2022. Când încep facultățile? UPDATE 28 septembrie 2021: Mai bine de jumatate dintre facultăţile din România au hotărât să înceapa anul universitar în format hibrid 

Studenții din circa jumătate dintre facultățile universităților românești încep noul an universitat în sistem hibrid, în timp ce aproximativ 35% dntre facultăți încep anul cu predare integral față în față iar 12% – online, potrivit Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Aceasta apreciază că anul universitar 2021-2022 “începe sub semnul acelorași probleme acute ale studenților”, de la cămine la digitalizare și formarea cadrelor didactice.

ANOSR arată, într-un comunicat emis luni, cu ocazia deschiderii anului universitar că:

Pentru studenții de anul I:
12,2% dintre facultăți care au publicat scenariul de funcționare vor începe integral online
52,2% dintre facultăți vor funcționa hibrid (cursuri online, seminare și laboratoare – fizic)
35,59% – fizic.

Pentru studenții din alți ani:

12,2% dintre universități vor începe online
52,88% – hibrid
34,92% – integral fizic.

Universitatea București- sistem hibrid

Consiliile facultăţilor au putut decide cu privire la modalitatea de începere a anului universitar. Se distinge formula mixtă aleasă de către Consiliile facultăţilor- o formulă hibridă care permite atât învăţământul online, cât şi prezenţă în sala de curs acolo unde condiţiile pot permite şi unde numărul de studenţi, grupele de studenţi sunt reduse.

Vorbim de un maxim de 50 de studenţi per grupă, aşa cum a fost recomandarea Senatului UB, a declarat pentru Agerpres Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al instituției.

Potrivit acesteiea, facultăţile de ştiinţe- Fizică, Biologie, Chimie, au ales fie varianta prezenţei fizice, fie varianta preponderent a prezenţei fizice. Deci o variantă hibridă. Nu în ultimul rând, sunt şi facultăţi care au decis cursuri susţinute online. Discutăm aici de Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi Străine, spre exemplu, a mai spus aceasta.

Un alt exemplu de sistem hibrid este și al Facultății de Jurnalism, anunțat de decanul Antonio Momoc: „Împreună cu Consiliul Facultății am decis ca seminariile practice (televiziune, radio, multimedia etc) și laboratoarele la care participă simultan maxim 30 de studenți și cursurile teoretice la frecvență (IF) cu maxim 50 de participanți să se desfășoare la sală. Celelalte activități didactice se vor derula online, ca până acum, în special pentru studenții anilor 3 licență și 2 masterat.”

Politehnica București - sistem hibrid

Activităţile de curs se vor desfăşura în sistem online ca şi anul trecut pe platforme pe care universitatea le are disponibile atât în activitate live, cât şi platformele asincron cu lecţiile puse la dispoziţie şi cu teste pe care fiecare profesor le are pregătite, a precizat rectorul Mihnea Costoiu.

"În acelaşi timp, activitatea practică- seminarii, laboratoare, proiecte- se va desfăşura în regim obişnuit cu prezenţa fizică a studenţilor în campusul universităţii”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

ASE București- sistem mixt

Rectorul Nicolae Istudr: „Vom face un sistem mixt. Seminarele le vom face cu prezenţă fizică, iar cursurile în sistem online. Am programat de aşa natură încât grupele să fie sub 25 de studenţi. Am calculat şi capacitatea sălilor noastre să asigurăm distanţarea fizică- acel metru între copii, adică un scaun da, unul nu. Purtăm mască tot timpul de la intrarea în instituţie pe tot parcursul orelor atât cadrele didactice, cât şi studenţii.

Cu 45 de zile înainte de începerea sesiunii vom avea o procedură de examinare în funcţie de evoluţia pandemiei.”

UBB Cluj- sistem hibrid

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a decis ca fiecare facultate să-şi organizeze viitorul an universitar cum consideră, ţinând seama de condiţiile existente de pandemie, putând să aleagă dintre cele trei scenarii propuse: clasic, hibrid sau online, anunța pe 15 septembrie într-un comunicat.

Universitatea de Vest Timișoara- sistem mixt

UVT a publicat pe site-ul său cum se va desășurea activitatea didactică în fiecare facutate. S-a optat tot pentru sistemul hibrid, conform hotnews.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași- hibrid, 25% on line, 75% fata în față

„Menținem hotărârea de Senat din vară. Seminariile și laboratoarele se vor desfășura față în față. Cursurile la zi- 25% on line, 75% față în față. Cursurile la ID și IFR 25% fata în fata și 75% on line. Scenariul poate sa fie modificat în funcție de evoluția pandemiei și reglementările legale”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Tudorel Toader.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

UPDATE 14 septembrie: Cursuri online la Facultatea de Litere

Toate cursurile din semestrul întâi ale Facultății de Litere din cadrul Universității București s-a hotărât că se vor face online.

Consiliul Facultății de Litere a fost cel care a luat această decizie.

Astfel, organizarea cursurilor și a seminariilor la toate programele de studii de licență, masterat și doctorat, pentru semestrul I al anului universitar 2021-2022 se vor face online, ținând cont de actuala situație epidemiologică și de limitările de spațiu ale instituției, conform voturilor exprimate.

Senatul Universității din București, în ședința din data de 15 septembrie 2021, este cel care va aproba decizia Consiliului Facultății de Litere.

UPDATE 8 septembrie 2021. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că vor fi deschide centre de vaccinare în campusurile universitare

”Am transmis o instrucțiune către toate universitățile din România. În campusurile universitare vor putea fi organizate centre de vaccinare la care studenții care încă nu s-au vaccinat să poată avea un acces mult mai facil.  Vrem să ducem vaccinarea cât mai aproape de școală, cât mai aproape de universitate. Mai ales în campusurile universitare unde sunt cămine în care sunt cazați studenții pentru a facilita accesul tuturor care înțeleg și decid să se vaccineze”, a mai spus ministrul, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Stirilekanald.ro.   

UPDATE 1 septembrie 2021: Ordinul comun privind începerea noului an școlar 2021- 2022 prevede:

Înainte de data începerii cursurilor universitare, în funcţie de situaţia epidemiologică, de particularităţile locale, de infrastructura, de specificul programelor de studiu şi de resursele umane ale fiecărei instituţii de învăţământ superior în parte, conducerea acesteia, cu consultarea senatului universitar, stabileşte aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a activităţilor didactice, după cum urmează:

Anul universitar 2021-2022. Scenariul 1

Participarea fizică în instituţia de învăţământ superior a tuturor studenţilor/cursanţilor la toate activităţile didactice, conform programului de desfăşurare a acestora, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, astfel încât să fie asigurată o distanţă de minimum 1 m2 /student pentru orele de curs/seminar

Anul universitar 2021-2022. Scenariul 2

Participare in sistem mixt- prezenta fizica si online, in functie de specificul programelor de studiu, de infrastructura si de conditiile epidemiologice, conform procedurilor proprii fiecarei universitati.

Anul universitar 2021-2022. Scenariul 3

Participarea tuturor studenţilor/cursanţilor la activităţi didactice online

C resterea numarului imbolnaviri cu noul coronavirus, impreuna cu estimarile specialistilor care anunta un avans in continuare a numarului de cazuri noi, au dus la o stare de incertitudine si in randul studentilor romani.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Acestia nu doar ca nu stiu inca cum se vor desfasura cursurile in viitorul an universitar, dar nici cum anume se va face cazarea in caminele universitatilor sau daca va mai fi necesar sa-si caute chirii. O serie de universitati vor adopta un sistem hibrid, cu cursuri online si seminarii clasice, dar cu numar redus de studenti.

Cursurile vor incepe, cel mai probabil, pe data de 4 octombrie 2021, in conditiile 1 octombrie 2021 pica intr-o zi de vineri. In această zi, facultatile vor organiza festivitatea de deschidere a noului an universitar.

  Întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor din 25-27 iunie, organizată la Cluj Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeş Bolyai din Cluj- Napoca, a inclus temele actuale care vizează deschiderea și desfășurarea anului universitar 2021-2022 în condiții optime, în contextul situației epidemiologice Concluziile reuniunii CNR reprezintă soluții pentru ca procesul de predare- învățare să se desfășoare în condiii de calitate, cu respectarea exigențelor academice, dar și a protocoalelor sanitare, în vederea asigurării dreptului la sănătate al studenților, al cadrelor didactice și al tuturor membrilor comunităților academice. Universitățile din România au prezentat problemele întâmpinate în perioada pandemiei de COVID-19 (legislative, pedagogice, logistice, sanitare), precum și soluțiile identificate de către acestea pentru desfăşurarea în condiții cât mai bune a proceselor didactice și de cercetare. Covârşitoarea majoritate a universităților prezente la reuniune și-au exprimat intenția de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezență fizică a cadrelor didactice şi a studenților. Tinând cont de experiența câștigată de către universități în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educației să prospecteze menținerea unor reglementări și practici de tip <blended learning> care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare", transmite Consiliul Național al Rectorilor, după o reuniune care a avut loc la Cluj Napoca.

Citeste si: FOTO și VIDEO| Profesoara din Focşani, filmată dezbrăcată împreună cu un elev, a fost numită inspectoare de arte

Când încep facultăţile în anul şcolar 2021-2022
Când încep facultăţile în anul şcolar 2021-2022

An universitar 2021-2022

În contextul deciziei de a începe anul universitar ,on-site", CNR recomandă tuturor membrilor comunităților academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât și a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea campusurilor universitare și înlesnirea liberei circulații.

Citeste si: VIDEO| Anunțul ministrului Educației: când începe școala și ce reguli trebuie să respecte elevii

„În condițiile în care majoritatea universităților şi-au exprimat intenția de a deschide anul universitar, cu prezența fizică a studenților, CNR apreciază că resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educație, ating valori foarte mari. În acest context CNR solicită Guvernului să acorde atenție finantării universităților în anul universitar 2021- 2022. Plenul CNR salută includerea universităților româneşti în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), dar îşi exprimă îngrijorarea cu privire la sumele relativ reduse alocate învătământului superior din România, aceste sume fiind incluse ca urmare a insistențelor CNR şi ale Ministerului Educației. De asemenea, CNR constată cu surprindere faptul că mecanismele de finanțare prevăzute în PNRR limitează participarea universităților ca partener al operatorilor economici şi/sau al autorităților publice locale și centrale", potrivit comunicatului.

CNR solicită autorităților, în special Ministerului Educației şi Ministerului Sănătății, să adopte legislația sanitară necesară astfel încât anul universitar 2021- 2022 să se poată desfășura în condiții optime în orice variantă epidemiologică.

„In condițiile în care numărul de studenți care se vor caza se va reduce semnificativ, ca urmare a restricțiilor impuse de nevoia de distanțare fizică, în contextul situației epidemiologice, CNR solicită creșterea subvenției pentru cămine cantine, pentru a evita, atât majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, cât și acumularea de deficite bugetare semnificative, ținând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreținerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare", menționează CNR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si