Astăzi, 17 februarie 2021, începe postul Paștelui Catolic. Potrivit calendarului Catolic, prima zi a Postului Paștelui Catolic este ziua de miercuri, 17 februarie și se va încheia în 3 aprilie.
Paștele ortodox pică anul acesta pe data de 2 mai, iar Paștele catolic pica pe 4 aprilie. Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui, care durează 40 de zile, inclusiv cu Săptămâna Patimilor.
Postul Paștelui ortodox 2021 pică pe 15 martie
În acest an, postul Paștelui începe pe data de 15 martie și se încheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbează Paștele 2021.
Citeste si: Mesaje de Dragobete 2021. Urări superbe pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților
Când pică lăsata secului de carne
Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne, astfel in decurs de o saptamana, crestinii mai au voie sa consume branzeturi.
Când pică lasata secului de brânză
Duminica, 14 martie 2021, este lasata secului de branza, iar din 15 martie incepe perioada postului Pastelui.
Citeste si: Mesaje de 1 Martie. Cele mai frumoase urări la început de primăvară
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Dupa Lasatul Secului de branza, in Saptamana Curata, nu se tese. Cei care nu respecta aceasta datina, pot avea parte de vizita inopinata a lui Toader, „care vine peste noapte si incurca itele”. Afectati ar putea sa fie si caii sau vitele ale carui stapan nu tine sarbatoarea de San Toader.
Animalele ar putea fi ranite sau atacate de fiare.
Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita Saptamana Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. In aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.
In postul Paștelui nu se consuma carne sau lactate.
De asemenea, credincioșii trebuie sa-și țină în frâu gândurile necurate și poftele. Nu este bine sa faci petreceri, fapte rele sau sa vorbesti de rau pe cineva. Totodată, postul Paștelui presupune curățenie trupească și sufletească. În postul Paștelui NU se fac nunți.
Ce nu se consuma în postul Paștelui
În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curata sufletul, dar nici nu consuma alimentele interzise precum: carne, brânza, oua, lapte si peste.
Când este dezlegare la peste
Pe parcursul intregului post exista asa-numitele dezlegari la peste, cand cei care postesc au voie sa consume mancaruri din peste. Zilele cand au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie si de Florii, in duminica dinaintea Pastelui.