In articol:
- Postul Paștelui 2021. Ce nu trebuie să faci în această perioadă
- Când începe Postul Paștelui 2021Postul Paștelui 2021. Rugăciune de spus în Postul Mare
Postul Paștelui 2021 va fi în perioada 15 maritie- 1 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi săpămâna patimilor.
Paştele ortodox pică pe 2 mai 2021, în timp ce Paştele catolic pică pe 4 aprilie. În anul 2021, Postul Sfintelor Paşti începe pe 15 martie şi se încheie pe 01 mai.
În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paştelui, se obişnuia să se organizeze petreceri, oamenii mâncând pe săturate din mâncărurile, de care nu se mai puteau atinge în post.
Citeste si: Calendar ortodox 8 ianuarie 2021. Un sfânt important este pomenit după Sfântul Ioan
Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
Postul Paștelui 2021. Ce nu trebuie să faci în această perioadă
Acest post face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.
Conform credinței populare, Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.
În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte..), dar, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.
Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Totodată, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise.
Postul Paștelui 2021 precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.
La sfârșitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărțit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care ținea până în Duminica Floriilor și Postul Paștilor (Postul pascal) care ținea o săptămână, începând cu Duminica Floriilor și încheindu-se cu Duminica Învierii Domnului.
În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a stabilit ca durata postului să fie de șapte săptămâni, durată care a rămas valabilă până în zilele noastre.
În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică. Mai mult, aceștia trebuie să se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.
In calendarul bizantin Postul Mare incepe in lunea de dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenusii.
Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.
Postul Paștelui 2021. Rugăciune de spus în Postul Mare
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.
Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.
Rostește această rugăciune în Postul Paștelui 2021.