Postul Sfinților Petru și Pavel se mai numește și Postul Sânpetrului și are loc înainte de ziua în care sunt sărbătoriți cei doi sfinți în Calendarul ortodox. 

În Calendarul ortodox, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie. Iată pe ce dată începe postul Sfinților Petru și Pavel și câte zile va dura.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2024 și câte zile va dura?

Perioada în care are loc postul Sfinților Petru și Pavel depinde data la care are loc sărbătoarea Învierii Domnului (Paștele ortodox).

În acest an, postul celor doi sfinți începe pe 24 iunie 2024 și se va încheia pe 28 iunie 2024, înainte de sărbătoara Sfinților Apostoli Petru și Pavel, celebrați pe 29 iunie.

sfintii apostoli petru si pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel durează trei zile în 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Pe ce dată pică în 2025 Paștele și Floriile?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are rolul de a celebra meritele celor doi în ceea ce privește răspândirea credinței creștine. În perioada acestui post este recomandat ca creștinii să facă mai multe fapte bune, să se roage mai mult și să își exprime dorința de a fi iertați pentru diversele păcate săvârșite. Acest post se mai numește și „Postul de Vară”, conform condoleante.ro

Ce trebuie să știe creștinii care țin postul Sfinților Petru și Pavel? Iată ce se mănâncă în această perioadă

În acest post nu se consumă produse de origine animală și nici derivate din acestea. În postul Sfinților Petru și Pavel, miercuri și vineri, creștinii trebuie să consume mâncare fără ulei. În ziua de joi credincioșii au dezlegare la untdelemn, iar apoi, în zilele de sâmbătă și duminică, ei pot consuma pește.

Credincioșii trebuie să știe că pe parcursul acestui post nu se fac nunți, botezuri și nici cumetrii și nici un alt eveniment la care se cântă și se dansează. Este interzis consumul de alcool și fumatul în această perioadă.

barbat care se roaga

Citește cea mai puternică rugăciune pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citește și: Ce spune părintele Calistrat Chifan, despre căsătoria după 30 de ani: ”Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”

Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostești în postul Sfinților Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. 

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. 

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si