Când începe şcoala după vacanţa de Paşte 2021? Ministrul Educaţiei, anunţ important pentru elevi
Când începe şcoala după vacanţa de Paşte 2021? Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei. Elevii au avut o lună de vacanţă, iar după Paşte se vor întoarce la şcoală.
Majoritatea elevilor revin la școală în ziua de miercuri după Paște, mai exact pe 5 mai. Elevii din anii terminali se întorc la şcoală abia din data de 10 mai 2021.
UPDATE: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, 3 mai 2021 că toți elevii din aproape 1.100
de localități cu rata de infectare sub 1 la mie revin la școală.
În puțin peste 1.400 de localități cu rata de infectare peste 1 la mie, vor reveni la școală copiii din clasele primare, cei din anii terminali și din școlile speciale.
„Se vor păstra toate regulile: distanțare fizică adecvată, aerisire, purtarea măștii de protecție”, a precizat ministrul, la Antena 3.
Acesta a mai spus că, dacă trendul ratei de infectare e descrescător și ritmul de vaccinare va fi susținut, ar fi îmbucurător dacă, pe parcursul celor aproape 8 luni de școală care
mai sunt din acest an școlar, epidemiologii vor considera că se pot deschide școlile peste tot.
Ministrul Educaţiei anunţă când începe şcoala după vacanţa de Paşte 2021
"Elevii vor reveni la școală în data de 5 mai. Este vorba despre toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai", a anunţat în urmă cu câteva zile Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
"Deci mai au doar o lună de cursuri. Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor, nu se justifică condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi în clasele terminale, în condițiile în care cei de clasa a patra, de exemplu, pot veni cu efectivele complete", a completat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a spus că a cerut eliminare acestei condiții.
"În 22 iunie vor începe examenele pentru Evaluarea Națională. Cei de clasa a XII-a vor începe pe data de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate.", a mai spun Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a afirmat că pentru școlile speciale este esențial să se permită prezența fizică. Cîmpeanu a explicat că este vorba despre 27.750
de elevi, mare parte dintre ei sunt cu tulburări, inclusiv din spectrul autist, care au nevoie de prezență fizică, au nevoie de cabinete de stimulare poli-senzorială, psihomotorie, de locomoție, de kinetoterapie, care nici un caz nu pot fi asigurate în online.
Decizia luată de CNSU privind reîntoarcerea elevilor la şcoală
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, miercuri, Hotărârea numărul 25, prin care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației vor emite un Ordin comun privind reluarea anului școlar în condiții de siguranță.
Potrivit hotărârii, trebuie respectate următoarele prevederi:
a) permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii
virusului SARS-CoV-2;
b) permiterea participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
c) permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că pierderile provocate de criza sanitară sunt "foarte mari și neuniforme și pot fi recuperate cu greu". Astfel, "orice măsură care vizează recuperarea acestor pierderi este binevenită", precizează acesta.
Orele vor avea loc online sau în clasă, cu prezentă fizică?
În ceea ce priveşte cu testarea în școli cu teste non-invazive, ministrul Educaţiei a spus că în comitetul de joi a propus această inițiativă Ministerului Sănătății. Acesta a spus că este o măsură care s-a luat și în școlile din Italia, Germania, Franța.