Când începe școala în ianuarie 2022? Potrivit structurii anului școlar, luni, 3 ianuarie 2022, urmează să înceapă școala elevii de gimnaziu și de liceu, în timp ce preșcolarii și elevii din clasele primare (1-4) vor reveni pe băncile școlilor abia în 10 ianuarie 2022. Sunt, însă, mai multe semne de întrebare, legate nu doar de virulența valului 5 al pandemiei, cât mai ales de greva iminentă a cadrelor didactice.
Cele trei mari sindicate din sistemul de învățământ românesc au amenințat cu "proorogarea" începerii școlii, la fel cum Guvernul a "proorogat" aplicarea legii salarizării și a nesocotit nemulțumirile profesorilor când s-a adoptat bugetul pe 2022.
Citeste si: Școlile ar putea să se închidă în ianuarie 2022, din cauza unei greve generale a cadrelor didactice
Când începe școala în ianuarie 2022?
Sindicatele au lansat un chestionar în rândul angajaților din învățământ pentru a vedea percepția acestora privind decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022.
Una dintre propuneri se referă la amânarea începerii școlii până la data de 10 ianuarie, la fel cum Guvernul a proorogat creșterile salariale promise profesorilor prin legile în vigoare.
Citeste si: Când se termină vacanţa de iarnă 2021- 2022? O parte din elevi revin mai devreme la şcoală
Peste 32.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar: 77,8% dintre repondenți sunt de acord cu „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I, iar 67,5% dintre repondenții sunțin declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022.
Profesorii ar putea intra în grevă generală la începutul anului 2022
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că au declanșat la începutul săptămânii trecute un referendum pentru stabilirea umătoarelor acțiuni de protest față de nerespectarea Legii-cadru nr.
153/2017.
„În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor", se arată în comunicatul celor 3 federații sindicate.
Majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce sindicatele din educație consideră inacceptabil și umilitor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Când se termină vacanţa de iarnă 2021- 2022? O parte din elevi revin mai devreme la şcoală
Trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.
În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.
Ultimele informații de la ministrul Sorin Câmpeanu
Sorin Cîmpeanu anunţă că şcoala se reia pe 3 ianuarie, conform calendarului, dar ia în calcul un certificat Covid obligatoriu pentru profesori, precum şi desfăşurarea online a olimpiadelor şcolare dacă realităţile epidemice o impun.
„Nu emit supoziţii. Este o decizie a Guvernului. În funcţie de decizia Guvernului vă voi anunţa şi care este nivelul de impact în sistemul de educaţie”, a afirmat Cîmpeanu, după şedinţa Executivului, întrebat cum ar reacţiona profesorii în cazul în care se va introduce certificatul verde la locul de muncă.
Ministrul Educaţiei a mai anunțat joi seară că a semnat un ordin de ministru ce permite reluarea organizării olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale şi internaţionale, după doi ani de pauză. Pe lângă materiile clasice la care se organizau astfel de concursuri, ministerul susţine şi concursuri şi olimpiade de robotică, creativitate sau inovare.
Semne de întrebare generate de valul Omicron în România
După modelul văzut în cele mai multe state din Europa, viteza cu care se propagă noul val pandemic este mult peste ce s-a întâmplat la valurile anterioare.
Noua variantă de coronavirus, Omicron, este mult mai contagioasă și a dus rapid la trecerea școlilor în online în mai multe țări din Europa de Vest.
Citeste si: Valul 5 devine o realitate în România. Număr mare de infectări și decese în ultima zi din 2021
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că școlile trebuie ținute deschise cât mai mult timp posibil, subliniind impactul pe care închiderea școlilor l-ar putea avea în societate – “timp de ani de zile”:
“ Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ții luni de zile închise și să afectezi procesul de învățământ. (…) Consecințele închiderii pe durate luni, și din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile “.
Mai mulți bani europeni pentru Educație
Chiar dacă salariile profesorilor nu au crescut conform legii, iar Bugetul de stat pe 2022 este deja bătut în cuie, Executivul a dat undă verde ieri banilor europeni pentru sistemul de învățământ.
Executivul a aprobat, joi, Hotărârea de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care va da undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro destinate Educației pe care România ar urma să le primească prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul de HG a fost unul dintre cele 18 jaloane din 21, care mai trebuie atinse până la 31 decembrie, potrivit angajamentelor asumate de România prin PNRR.
„Hotărârea de Guvern adoptată astăzi vizează un obiectiv major al proiectului „România Educată” – reducerea abandonului școlar. În condițiile în care România și-a propus, pentru anul 2020, atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon școlar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins pentru că rata de părăsire a școlii în 2020 a fost de 15,6%. Reducerea abandonului școlar este un element esențial. Cu atât mai mult cu cât, ca urmare a crizei sanitare, acest fenomen de abandon școlar înregistrează tendințe de creștere în loc să înregistreze, așa cum ne-am asumat, scăderi ale cifrelor care și așa sunt foarte mari și care ne poziționează pe ultimele locuri din Europa din această perspectivă", a declarat joi ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.
Potrivit lui Câmpeanu, școlile vor beneficia de o finanțare de 543 de milioane de euro, aceasta fiind o componentă nerambursabilă din PNRR care va trebui implementată cât mai rapid posibil.