Postul Paștelui este cel mai lung post din calendarul ortodox și totodată și cel mai aspru din cele existente. Împărtășania este Sfânta Taină prin care creștinii primesc cu pâinea și vinul care reprezintă chipul Domnului Iisus Hristos.
Împărtășania din Postul Paștelui 2022. Taina Împărtășaniei este una dintre cele mai puternice și mai însemnate Taine ale Bisericii, iar încărcătura sa emoțională este fără egal. Iată care este importanța Tainei Împărtașaniei, dar și când ne putem împărtăși în Postul Paștelui!
Când ne împărtășim pentru Paște?
Fiind cel mai mare post și cel mai în, creștinii ortodocși aleg să se spovedească și să se împărtășească în această activitate.
Orice bun creștin știe că trebuie să se împărtășească cel puțin o dată pe an pentru a se elibera de păcatele sufletești și pentru a-și proteja de faptele și gândurile rele.
Cea mai mare parte dintre credincioși vor să se spovedească și să se împărtășească în ultima săptămână din post, cunoscută drept Săptămâna Patimilor.
Cu toate acestea, teologii și preoții nu recomandă acest lucru și le spun credinșilor că cel mai bine este meargă la Spovedanie și Împărtășanie în săptămâna de dinaintea Săptămânii Mari.
Este important de știut că orice credință poate participa la Spovedanie și Împărtășanie chiar dacă a ținut sau nu post.
Potrivit ritualurilor și obiceiurilor bisericești, credincioșii trebuie să se împărtășească în toate posturile din an, dacă nu, măcar în Postul Paștelui.
Prin aceasta Sfinte Taine, primim din izvorul harului dumnezeiesc. În funcție de rit, este cunoscută și ca Euharistie, Împărtășanie, Cuminecătură, Cina Domnului sau Frângerea pâinii.
Etimologia cuvântului „Euharistie” vine din limba greacă și se traduce prin „mulțumire”. Prin vinul și prin pâinea de la Sfânta Taină a Împărtășaniei, credincioșii primesc, de fapt, Sângele și Trupul Domnului, la Sfânta Liturghie.
„Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi”, au fost cuvintele Mântuitorului, potrivite scrierilor bisericești.
Pentru a ne putea împărtăși trebuie să ne spovedim. Taina Spovedaniei economiei pocăința prin care credinciosul primește de la Însuși Dumnezeu iertarea păcatelor mărturisite duhovnicului. Mărturisirea păcatelor în fața duhovnicului trebuie să fie completă, sinceră, mărturisită cu smerenie și cu părere de rău.