Când ne împărtăşim înainte de Paşte 2024?
În perioada Paștelui creștinii merg la biserică pentru a primi Sfânta Taină a Împărtășaniei. Iată când este bine să ne împărtășim înainte de Paște în 2024 și de ce trebuie să ținem cont.
În anul 2024, Paștele pică pe data de 5 mai. Paștele nu are o dată fixă, iar modul în care este calculată data la care are loc Învierea Domnului s-a stabilit la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325.
În fiecare an în apropierea sărbătorilor de Paște, creștinii merg să se împătășească și să se spovedească. Însă când trebuie să ne împărtășim înainte de Paște în 2024? Iată răspunsul.
Mulți creștini aleg să primească Sfânta Împărtășanie în ultima săptămână din Postul Paștelui (denumită și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare). Cu toate acestea, preoții le recomandă credincioșilor să meargă la spovedit și la împărtășit chiar în săptămâna de dinaintea Săptămânii Patimilor.
Creștinii trebuie prima dată să se spovedească și apoi se pot împărtăși. Spovedania este purificatoare și îi scapă pe creștini de păcate. Este bine ca aceștia să treacă prin cele două Sfinte Taine, chiar dacă au postit sau nu.
Citește și: A început Postul Paștelui 2024: Regulile de aur pe care trebuie să le respecți în următoarele 40 de zile
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cu toate acestea, unii preoți sunt de părere că credincioșii ar trebui să fie chemat sau să meargă de bună voie să ia împărtășania de la preot mai ales în ziua de Paște. În cazul în care preotul refuză împărtășania fără un motiv anumite, omul poate merge la o altă biserică, la un alt preot, conform teologie.net
Împărtășania se mai numește și „Euharistie” și înseamnă „mulțumire”.
Termenul vine din limba greacă și deci, creștinii care primesc Taina Sfintei Împărtășanii, primesc și harul dumnezeiescu. Pâinea și vinul de la Sfânta Împărtășanie simbolizează Sângele și trupul Mântuitorului Iisus Hristos.Tainele Sfintei Împărtășanii, Sfântului Botez și Spovedania sunt cele care îi mântuiesc pe credincioșii care aleg să treacă prin ele. Botezul se mai numește „ușa Tainelor”, iar Spovedania se mai numește „al doilea Botez”. Prin Sfânta Împărtășanie, în schimb, omul se unește cu Dumnezeu prin pâinea și vinul (Trupul și Sângele Domnului) pe care le primește de la preot la Taina Împărtășaniei, conform credintaortodoxa.com
Prima condiție pentru ca un om să primească Sfânta Împărtășanie este să fie creștin ortodox adevărat și să creadă cu adevărat în Dumnezeu. Împărtășania nu este pentru oamenii care nu au credință puternică în El.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024?
O altă condiție este cea menționată mai sus și anume omul care vrea să primească împărtășania să se fi spovedit înainte. Niciun om, începând cu vârsta de 7 ani, nu se poate împărtăși dacă nu s-a spovedit înainte, dacă nu a făcut canonul dat de preot.
Totuși, în cazuri extreme și urgentă cum ar fi timpul puțin pe care îl mai are o persoană de trăit, dacă este bolnavă, această persoană poate fi împărtășită imediat pentru a nu muri fără Hristos.