Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână din Postul Paștelui. În aceste zile în biserici au loc slujbe speciale specifice sărbătorilor de Paște, iar foarte mulți credincioși se întreabă care sunt zilele în care nu este bine să spălăm rufe. Iată ce au răspuns preoții!
Iată explicațiile preoților referitoare la zilele în care nu este bine să speli!
Se spală în Lunea Mare?
În prima zi din Săptămâna Mare începe curățenia de Paște. Este bine ca în această zi totul să fie scos la aerisit, este permis să se spele și să se calce rufe și se pot face reparațiile necesare din casă.
Potrivit tradiției, în prima zi a Săptămânii Mari hainele pot fi scoase la aerisit.
Se spală în Marţea Mare?
În Marțea Mare se mătură, se aspiră și se spală geamurile. În această zi se pot spăla rufe. Marți mai poartă numele și de Marțea Seacă și este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, momentul în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat. În această zi credincioșii sunt îndemnați la priveghere, mai exact să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.
Se spală în Miercurea Mare?
Până în această zi, inclusiv, sunt permise muncile câmpului precum: săpat, curăţat pomi, semănat, după această zi toți membrii familiei se ajută între ei la treburile gospodărești. Foarte important este că în Miercurea Mare nu se spală.
Aceasta este şi ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pentru treizeci de arginți.
Se spală în Joia Mare?
Această zi este dedicată vopsirii ouălor. Se spune că cei care vopsesc ouăle în această zi sunt feriți de boli și de necazuri. De asemenea, ouăle înroşite în Joia Mare vor fi bune pe tot parcursul anului.
Până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care le pedepsea pe cele leneşe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneşe. Joimăriţa era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justiţiar care pedepsea lenea.
Se spală în Vinerea Mare?
Vinerea Mare este o altă zi în care este păcat să speli rufe. Tradiția ortodoxă amintește că în Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.
În aceeastă zi este bine să se țină post negru, iar cei care nu țin este bine să nu mănânce urzici și să nu consume oțet. Când a fost răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost bătut cu urzici, iar îm momentul în care a cerut să bea apă, buzele sale au fost umezite cu oțet. Nu este bine ca în această zi să se facă treburi casnice.
În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă.
Dacă nu ai făcut acest lucru în Joia Mare este de preferat să le vopsești Sâmbătă.
Se spală în Sâmbăta Mare?
Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere.