Când pică Paștele în 2023? De obicei, Paștele ortodox și Paștele catolic se sărbătoresc la date distincte, la o diferență de șapte zile, diferit față de anul trecut când s-a sărbătorit Paștele la o lună distanță unul de celălalt, lucru foarte rar.

A existat mereu o diferență între datele la care se cinstește această sărbătoare pentru creștinii catolici și pentru creștinii ortodocși.

Diferența la datele din calendar este data de fapt că cei ortodocși țin cont de începerea echinocțiului de primăvară și de lună plină, iar evenimentul de pe următoarele date poate varia. Tocmai de aceea, data la care pica Paștele variază mereu.

Când pică Paștele în 2023?

Paștele este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini, a cărei dată este variabilă și în jurul cărei sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 în Astfel, Paștele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

Paștele ortodox 2023  este în data de 16 aprilie, iar Pastele catolice se sărbătorește în 9 aprilie.

Când pică Paştele în 2023?

Când pică Paştele în 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Dacă această duminică se suprapune Paștelor iudeilor (14 Nisan – a șaptea lună a anului ecleziastic și prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Postul Paștelui, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare și aduce aminte de postul de 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activităților sale mesianice.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Citeste si: De ce Paștele catolic diferă de cel ortodox și se sărbătoresc la date diferite.

Când pică Paștele Ortodox în anii 2023 și 2024, dar și în următorii opt ani, până în 2030

  • Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
  • Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
  • Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Zilele libere de Paște 2023

Paștele este sărbătorit în fiecare an de creștinii de pretutindeni. Românii sunt din ce în ce mai curioși de zilele libere din anii care vin.

  • Vinerea mare – zi liberă legală
  • Prima zi de Paște – zi liberă legală
  • A doua zi de Paște- zi liberă legală

Citeste si: Calendar 2022- Zile libere legale pentru români

Există anumite domenii de activitate în care angajații nu pot beneficia de zilele libere legale, însă, potrivit Codului Muncii angajatorii trebuie să le ofere alte zile libere în următoarele 30 de zile sau compensații financiare, care să vrea să lucreze dublu pentru zilele respective.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si