In articol:
UPDATE. Începând cu ora 12.00, 22 de județe intră sub avertizare de cod galben de de ploi torențiale, grindină și vijelii
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă pe parcursul zilei în 22 de judeţe. Pe lângă avertizarea de instabilitate, meteorologii au emis și un Cod galben de caniculă în București și 17 județe.
Joi, 20 iulie, între orele 12.00- 22.00, în Maramureș, Moldova, Dobrogea și în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40
De asemenea, în intervalul 20- 21 iulie, în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei, valul de căldură va persista. Vor fi condiții de caniculă, cu disconfort termic ridicat, și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 33 și 37 de grade Celsius, în timp ce cele minime vor fi cuprinse între 18 și 23 de grade Celsius.
Știrea inițială
Elena Mateescu a precizat că aceste valuri de căldură se vor intensifica în viitorul apropiat și, chiar dacă momentan nu a fost atins maximul temperaturilor înregistrate în țara noastră în această lună, iulie 2023 se clasează pe locul al treilea până în prezent atunci când vine vorba despre cele mai caniculare din istoria măsurătorilor.
Miercuri, 19 iulie 2023, mai bine de jumătate din țară a fost vizată de coduri galbene și portocalii de disconfort termic accentuat. De asemenea, începând de joi, 20 iulie 2023, va intra în vigoare un alt cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, care va viza Capitala și 17 județe.
Specialiști în meteorologie au transmis că valul de căldură accentuată se va menține în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și Olteniei. În decursul zilei de astăzi, temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.
Când scăpăm de canicula insuportabilă?
Elena Mateescu, directorul ANM, avertizează că România traversează în prezent un al doilea episod de caniculă, care va persista până la finalul săptămânii în curs. Pe parcursul zilei de marți, s-au înregistrat temperaturi de 40 de grade la umbră în localitățile Zimnicea și Turnu Măgurele, în timp ce în Capitală termometrele au arătat 39 de grade Celsius.
De asemenea, specialistul a menționat că sâmbătă este posibil să se atingă un vârf al acestei perioade de caniculă, cu temperaturi maxime de 39-40 de grade Celsius. În unele zone, mai exact în sudul țării, se prevede că termometrele vor urca izolat până la 41 de grade Celsius la umbră, a precizat miercuri pentru jurnaliștii de la Digi24, Elena Mateescu.
„Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe areale din partea de sud și sud-est a țării.
Vorbim și de temperaturile resimțite, care în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea sudică, la această oră depășesc 40, chiar 43 de grade Celsius.(...)
Nopțile vor fi și ele tropicale, pentru că minimele se vor situa între 18 până la 23-24 de grade.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Valul de căldură și disconfortul termic va persista îndeosebi în partea de sud și în următoarele zile”, a transmis Elena Mateescu, la Digi 24.
Citește și: Triplă avertizare meteo în România! Județele vizate de vreme rea!
Totodată, aceasta a mai precizat că începând de marți, țara noastră se va confrunta cu un al treilea val de căldură intens, care va putea aduce valori de temperaturi de 39-40 de grade Celsius.
„Nu ne-am apropiat de maximul absolut al lunii iulie în țara noastră- 44,3 grade Celsius în 24 iulie 2007 la Calafat, însă durata acestui episod și intensitatea lui, dar mai ales extinderea în aproape toată țara- mai puțin în zonele de munte și de deal, acolo unde maximele s-au situat până la 32-33 de grade- fac din acesta să fie unul care confirmă această tendință.
Deja intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de două grade față de normalul climatologic al unei luni iulie în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului, și situează această lună până în prezent pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă, după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015.
Cu siguranță, va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul lunii lui cuptor, vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a mai precizat directorul ANM.