VIDEO: Când scăpăm de norul cu praf saharian din România. Anunțul ANM de ultimă oră
Valul de praf saharian de deasupra României i-a luat prin surprindere pe șoferii români la primele ore ale dimineții de miercuri. În multe orașe din țară, oamenii și-au găsit mașinile murdărite peste noapte cu un fel de mâzgă portocalie greu de șters.
Author: Sorin Negru miercuri 24 aprilie 2024 , 09:30
Meteorologii spun că s-au înregistrat în noaptea de marți spre miercuri concentrații mari de praf saharian în sudul Peninsulei Balcanice, în Grecia, în zona Mării Mediterane.
Norul de praf saharian, în zona de sud-est a României
"Concentrații de praf au ajuns și pe teritoriul țării noastre începând cu noaptea trecută. În această dimineață, masa de aer încărcată cu particule de praf se află în zona de sud-est a țării, în Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continuare particule de praf în suspensie", a
explicat meteorologul Mihai Hustiu la Antena 3.
Potrivit acestuia, ploile care au căzut noaptea trecută s-au combinat cu aerosolii din atmosferă, cu particulele de praf și au căzut sub forma unor depuneri de praf roșiatic, cărămiziu.
Este al patrulea episod de praf saharian în această primăvară!
Un ciclon care s-a format în Marea Mediterană a fost responsabil pentru acest fenomen repetat de transport de praf dinspre Sahara spre Europa de Est.
"Am văzut cu toții acest fenomen. Este al patrulea episod în această primăvară în care avem transport de praf în țara noastră. Ciclonul a favorizat transportul de praf dinspre Sahara, Libia, către Peninsula Balcanică și România", a preciazat meteorologul ANM.
Când scăpăm de praful saharian din România
Acest nor de praf saharian se va deplasa în continuare spre nord-est, a explicat meteorologul ANM, iar în după-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, va părăsi aria geografică a țării noastre.
"Dinspre vest va pătrunde o altă masă de aer care nu va mai avea particule de praf", a precizat Mihai Hustiu potrivit sursei citate.
Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate
Fenomenul de praf saharian este periculos pentru plămânii noștri. Vorbim de particule care sunt de 30 de ori mai subțiri decât un fir de păr.
„Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai primejdioase, aici este problema. Pentru că va și ploua zilele acestea și vom vedea depunerile de ploaie, acel praf ușor roșiatic pentru că conține și fier, și fosfor”, a explicat un meteorolog. Inhalate, aceste particule reprezintă un pericol real, spun medicii.
„Clar ne afectează, dar cred că este important, din punctul meu de vedere, și durata expunerii. Pacienții vor avea de suferit.
Să utilizeze măști”, a explicat medicul Adra Trușculescu pentru Știrile Kanal D.
Valul de praf saharian poate antrena și alte particule periculoase. În plus, crește nivelul de poluare.
După praful saharian urmează furtuni în sud-estul țării
În următoarele 24 de ore se încălzește în România, se ajunge la maxime 23-24 de grade, însă și gradul de instabilitate crește treptat, iar ploile continuă.
"Ziua de joi se anunță ploioasă în mai toate zonele țării, iar în sud-estul țării sunt așteptate furtuni, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului", spune expertul meteo.