In articol:
- Când se fac mucenicii în anul 2024?
- Rețetă clasică pentru mucenici
- Reţetă pentru prepararea mucenicilor moldoveneşti
- Reţetă pentru prepararea mucenicilor munteneşti
Obiceiul facerii mucenicilor este foarte vechi. El corespunde cu sărbătoarea religioasă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
An de an, gospodinele pregătesc cei mai delicioși mucenici în această perioadă. Există mai multe rețete pentru mucenicii moldovenești și cei muntenești. Iată când și cum se prepară aceste delicatese de sezon.
Tradiția spune că în această zi este bine să dai mucenici de pomană pentru că astfel Porțile Raiului se vor deschide pentru cei trecuți în neființă.
Când se fac mucenicii în anul 2024?
În fiecare an, gospodinele pregătesc celebrii mucenici pe 9 martie, în cinstea Sfinților Mucenici.
În zona Moldovei, mucenicii au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonat, ulterior fiind unși cu miere și nucă.
Așa cum am menționat anterior, pe 9 martie 2024 este sărbătoarea celor 40 de Mucenici.
Conform credinței populare, în ziua mucenicilor se încheie și Babele.
Rețetă clasică pentru mucenici
Pentru aluatul din care urmează să facem mucenicii avem nevoie de:
- 250 de grame de făină
- 120 de ml de apă caldă
- sare
Este bine ca în seara zilei de 8 martie să facem coca din care modelăm mucenicii. Mucenicii se fac șnururi lungi și subțiri din cocă, iar apoi se fac cerculețe mici. Pentru ca totul să meargă perfect, trebuie să lăsăm mucenicii peste noapte la uscat, pe o masă pe care am pus făină. Peste mucenici punem făină apoi.
În următoare zi, în dimineața de 9 martie, trecem mucenicii printr-o sită pentru a înlătura făina, iar apoi îi punem la fiert în zeama preparată din apă, un vârf de linguriță de sare, o coajă de lămâie rasă și zahăr. Apoi, îi punem în apă, după ce a dat în clocot. Este bine să fierbem apa cu sare, iar coaja de lămâie o radem, iar atunci când mucenicii fierb adăugăm zahărul.
Pentru a ști dacă mucenicii s-au fiert, este suficient să vedem dacă s-au ridicat la suprafață. Dacă s-a întâmplat acest lucru, atunci mucenicii sunt fierți. După ce am finalizat totul, îi vom servi cu miez de nucă și praf de scorțișoară.
Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante
Reţetă pentru prepararea mucenicilor moldoveneşti
O rețetă de mucenici moldovenești ne spune că avem nevoie de câteva ingrediente pentru a prepara cei mai delicioși mucenici pe 9 martie 2024:
- Pentru aluat vom avea nevoie de 1 kilogram de făină, 450 ml de lapte, 50 ml de ulei, 4 ouă, 50 de grame de drojdie, 200 de grame de zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie și un vârf de lingură de sare.
- Pentru siropul mucenicilor vom avea nevoie de 300 ml de apă, 100 g zahăr, esență de vanilie, coajă rasă de lămâie și coajă rasă de portocală.
- Pentru glazura mucenicilor vom avea nevoie de 200 g miere și 200 g nucă măcinată.
Cum preparăm totul:
Amestecăm ingredientele pentru aluat și frământăm cu mâna, cu un mixer sau cu o mașină de făcut pâine până când aluatul capătă o textură elastică și densă. Aluatul trebuie lăsat să crească circa o oră, iar apoi trebuie să modelăm mucenicii în forma cifrei 8. Apoi așezăm mucenicii în tavă și îi ungem cu puțin lapte. Preîncălzim cultprul la 180 de grade Celsius timp de 25 de minute și apoi băgăm aluatul în cuptor.
Pentru pregătirea siropului mucenicilor trebuie să punem la fiert ingredientele menționate mai sus.
După ce scoatem de la cuptor mucenicii este bine să îi lăsăm puțin să se răcească și apoi să turnăm siropul direct peste ei, cât mai uniform. Așteptăm apoi ca siropul să se absoarbă în preparatul nostrul, iar cu ajutorul unei pensule ungem mucenicii cu miere și presărăm, în final nuca măcinată peste ei.
Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile
Reţetă pentru prepararea mucenicilor munteneşti
Pentru prepararea mucenicilor muntenești avem nevoie: de 200 g de mucenici cumpărați, 1,5 litri de apă, un sfert de linguriță de sare de mare, 100 g de zahăr, un pliculeț cu zahăr vanilat, puțină esență de rom, pună scorțișoară măcinată și 50 g de nucă măcinată și 50 g de nucă tăiată mare.
Cum preparăm totul:
Punem la fiert într-o oală 1,5 L apă și adăugăm un sfert de linguriță de sare grunjoasă, coajă rasă de lămâie și coajă rasă de portocală (fructele întregi), zahăr vanilat și zahărul. În momentul în care apa dă în clocot punem mucenicii și îi lăsăm să se gătească la foc mediu timp de 25 sau 30 de minute până când se umflă și se ridică la suprafață.
Adăugăm ulterior esența de rom și oprim focul. Adăugăm și scorțișoara și nuca măcinată și amestecăm bine.