Postul Crăciunului 2022. Postul Crăciunului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi din calendarul creștin-ortodox. Prin intermediul acestuia creștinii se pregătesc pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.
Totodată, în perioada postului creștinii trebuie să scape de gândurile necurate, pofte sau fapte rele. Postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Dacă Lăsatul Secului cade miercurea sau vinerea, postul începe din 14 noiembrie.
Așadar, aceste date se aplică Bisericilor Catolice Orientale și Bisericilor Ortodoxe Orientale care folosesc calendarul iulian revizuit, care în prezent coincide cu calendarul gregorian.
Postul Nașterii Domnului îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina Nașterii lui Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători din credința creștină. Postul Nașterii Domnului nu este atât de restrictiv cum este Postul Paștelui, dar acesta poate fi benefic pentru credincioși, având rolul de a-i curăța atât trupește, cât și sufletește.
Când se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022?
Lăsata Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai importante și aspre posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului.
Potrivit calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului.
Postul Crăciunului va începe marți, pe 15 noiembrie și durează pana pe 24 decembrie inclusiv.
În prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră.
Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.