Close sidebar
Close sidebar

Când se merge cu "Bună dimineaţa la Moş Ajun"?

Crăciunul, cel mai așteptat moment al anului pentru majoritatea dintre noi. Această sărbătoare îți umple sufletul de căldură și bunătate. Este sezonul în care te bucuri că oferi înaintea bucuriei de a primi. Cu toții ne pregătim intens pentru această sărbătoare și ne bucurăm de reîntâlnirea cu cei dragi.

Alexandra Bercea,

Când se merge cu "Bună dimineaţa la Moş Ajun"?

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Crăciunul  ne aduce mai aproape unii de alții și ne dorim să fim mai buni, poate și din cauza faptului că este una dintre cele mai importante sărbători creștine, Nașterea Domnului.  Această sărbătoare vine cu o serie de activități specifice pe care nu le facem în restul anului, precum împodobirea bradului, colindatul sau anumite preparate culinare.

Citeste si: Mesaje de Crăciun 2021: Cele mai interesante urări şi felicitări cu Crăciun Fericit!

Când se cântă colindul,, Bună dimineața la Moș Ajun''. Scurtă istorie a colindului

Colindatul cu ,,Bună dimineaţa la Moș Ajun'', care  prezintă foarte multe asemănări cu urările  ce se făceau la Calendele Ianuarie, a fost înlocuit, după primul Război Mondial, cu colindatul la fereastră în seara ajunului  sau în dimineaţa primei zile de Crăciun.

,,Calende'' se numea prima zi a lunii ianuarie şi provine de la cuvântul latin ,,calo'', care  înseamnă: a anunţa, a striga un anunţ, a vesti, a chema. Pontifii anunţau la calendae în ce zi a lunii, care tocmai începea.

În limba română ,,calendele'' s-au transformat în colinde. În prima zi de Calende (cea mai imporantă sărbătoare a romanilor care marca începutul unui an nou) se colindau casele, cu care ocazie oamenii îşi făceau urări de sănătate, fericire şi prosperitate, pentru noul an, dar şi daruri reciproce.

În ajunul Crăciunului, copiii ies la colindat cântând din casă în casă pentru a-i bucura pe români. Copiii primesc dulciuri, fructe, prăjituri tradiţionale şi uneori bani pentru colindele lor. Adulţii cântă colinde în seara şi noaptea de Crăciun.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste si: Când se merge cu Steaua în 2021? Tradiţii şi colinde de Crăciun

Ce alte colinde mai sunt cântate în România

Când se merge cu,, Bună dimineața la Moș Ajun?''

[Sursa foto: Google]

Un colind tradiţional românesc este „Steaua”. Steaua, din hârtie colorată şi adesea decorată cu beteală, folie de argint şi uneori clopote, este pusă pe un suport. Colindătorii iau steaua cu ei când merg să le ureze oamenilor sărbători fericite.

În multe părţi ale României, este, de asemenea, tradiţional ca cineva să se costumeze într-un urs sau într-o capră, cu o mască multicoloră şi să meargă cu cântăreţii la colindat. Aceste tradiţii au rolul de a îndepărta relele.
O altă tradiţie în ajunul Crăciunului este o formaţie de tobe sau „dubaşi”.

Aceasta este formată în mod normal din bărbaţi necăsătoriţi. O trupă poate avea până la 50-60 de bărbaţi.
De asemenea, în ajunul Crăciunului, copii merg la colindat dimineaţa, cu „Moş Ajunul”. „Bună dimineaţa la Moş Ajun! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lăsaţi! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Hăi, hăi!”

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Împreună cu Paştele, Crăciunul este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creştin şi este adesea strâns legată de alte sărbători în această perioadă a anului, cum ar fi Ziua Sfântului Nicolae, Sfântul Ştefan, Revelionul şi sărbătoarea Bobotezei.

Citeste si: VIDEO- Pentru ei, Crăciunul e o zi ca oricare alta. Brad nu au văzut decât în poze sau la televizor. Mama: ”Ei speră că moșul nu îi va uita și anul acesta”

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI