Sfântul Apostol Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului, cel care a adus cuvântul Domnului în regiunile dacice și a creștinat poporul român în formare. 

Citește și: La mulți ani de Sf. Andrei 2023! Mesaje, urări și felicitări pentru cei care își serbează ziua de nume pe 30 noiembrie

În ziua de Sfântul Andrei există obiceiul de a se aşeza ramuri de copac într-un vas cu apă şi de a se păstra până la Anul Nou.

Cu aceste ramuri vor umbla cu pluguşorul tinerii din comunitate. Alt obicei din Dobrogea, legat de ramurile păstrate în apă, este acela că „în ziua de Sfântul Andrei se pun într-o sticlă cu apă ramuri de măr sau de vişin ori cireş, câte una pentru fiecare membru al familiei, şi se ţin până la Anul Nou şi care dintre ramuri va înflori, acela a cui este, se crede că-i va merge bine în anul ce urmează”.

Sfîntul Andrei 2023. Când se pune și cât timp se păstrează grâul încolțit

Un obicei străvechi de Sfântul Andrei este de a pune grâu într-o oală de pământ pe data de 30 noiembrie, pentru a vedea cât de mult belșug aduce anul care urmează.

Grâul este simbolul vieții în folclorul românesc și este folosit în multe ritualuri.

Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic, iar persoana care l-a pus la încolțit va avea noroc la bani, belșug și împliniri în anul care urmează.

Grâul trebuie păstrat până de Anul Nou, când ar trebui să stea la loc de cinste printre bucatele alese.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sfântul Andrei, apostolul regiunilor din Tracia

Apostolul Andrei a predicat în special în „pustiurile scitice”, adică şi în ţinutul Dobrogei, unde tradiția i-a păstrat urmele.

Sub numele de Peștera Sfântului Andrei este cunoscută o mănăstire dobrogeană, situată în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța.

Este construită în jurul unei peșteri în care tradiția populară susține că a trăit și a creștinat Sfântul Apostol Andrei.

Prezenţa Sfântului Andrei în Dobrogea este atestată de Sfântul Ipolit, care spune că acesta „a vestit cuvântul Evangheliei sciţilor şi tracilor”.

Renumitul istoric Eusebiu de Cezareea, în cartea sa Istoria bisericească, a scris că Sfântul Andrei a propovăduit şi în Dacia Pontică, viitoarea provincie Scythia Minor.

Toate obiceiurile dobrogene vorbesc despre trecerea Sfântului Andrei prin aceste locuri, exprimând credinţa vie a strămoşilor noştri că el este cel care a adus creştinismul în acest colţ de lume.

Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, prilej de felicitare pentru Noul An, Biserica a preluat şi încreştinat practicile păgâne ale vremii în sărbătoarea Sfântului Andrei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Sfîntul Andrei 2023. Când se pune și cât timp se păstrează grâul încolțit

Crucea Sfîntului Andrei 2023

Noaptea strigoilor și usturoiul magic de Sfântul Andrei

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, tradiția populară românească spune că este "Noaptea strigoilor".

Apariția celor doi sfinți-moși la începutul iernii, Moș Andrei și Moș Nicolae, căderea zăpezilor și punerea in miscare a haitelor de lupi sunt semne evidente de îmbătrânire si degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deterioreaza neincetat, ajungand in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, in Noaptea Strigoilor, la starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei

Conform tradiției, este o noapte de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte umblă împreuna cu strigoii vii.

Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii puneau usturoi în ferestre si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. 

Sfântul Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si