Close sidebar
Close sidebar

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei 2022?

Creștinii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit. Iată ce semnificație are grâul care este pus la încolțit de Sfântul Andrei!

Madalina Grigore,

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei 2022?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei 2022? În fiecare an pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții ale acestei sărbători este punerea grâului la încolțit. Se spune că în funcție de cât de înalt și gros va crește grâul până de Anul Nou, atâta sănătate și noroc va avea în anul următor persoana care a pus semințele de grâu la încolțit.

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei 2022?

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei 2022?

Potrivit tradiției populare, Sfântul Andrei era cel care închidea anul vechi și îl deschidea pe cel nou, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Din acest motiv, din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea Sfântului Andrei a avut o însemnătate aparte.

Un obicei care se păstrează și în prezent este reprezentat de pusul grâului la încolțit, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, chiar după miezul nopții, cum procedau și bătrânii în timpurile vechi.

Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri

Grâul simbolizează belșug și prosperitate în tradiția populară, dar și în cea religioasă. Se crede că grâul este simbolul vieții care învinge moartea și simbolul divinului.

Citeste si: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Se spune că grâul care se pune la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc, belșug și prosperitate în casă. Modul în care acesta va încolți spune cum va fi noul an al persoanei care l-a pus la încolțit.

Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei 2022?

Ce semnifică pusul grâului la încolțit de Sfântul Andrei 2022?

Grâul de Sf. Andrei care se pune la încolțit ne poate arata cum ne va merge în anul ce urmează să vină. Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei reprezintă una dintre cea mai cunoscută tradiție de Sf.Andrei.

Potrivit tradiției populare,  în noaptea de Sfântul Andrei  se pun câteva boabe acoperite de un strat subțire de pământ într-o farfurioară sau ghiveci pentru fiecare membru al familiei. Fiecare membru va fi responsabil de bunăstarea lui.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în postul Crăciunului: Lista completă

Astfel, în funcție de cum va crește grâul, așa va fi și următorul an pentru acel membru al familiei. Grâul pus la încolțit de sărbătoarea Sfântului Andrei arată și dacă persoana respectivă va avea parte de noroc și sănătate în noul an. 

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Din moși strămoși se mai spune că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva și despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos anunță o recoltă bogată.

Dacă până la Revelion grâul va rezista, iar firele vor fi înalte și puternice, anul care vine va aduce bucurie din belșug persoanei care a plantat grâul. Bătrânii mai cred că acesta este un semn care indică și faptul că recoltele din anul nou vor fi bogate.

Dar pentru ca semințele de grâu sa încolțească trebuie lăsate într-un mediu umed, având nevoie și de lumina și căldură în același timp. Boabele de grâu se pun în vase sau ghivece pe un pervaz pentru că lumina naturala este unul dintre factorii care favorizează încolțirea lor. Grâul de Sf. Andrei se acoperă cu puțin pământ sau se pune într-un vas cu vată umezită.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei 2022. Urări originale pentru sărbătoriții zilei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI