Iată care secretele rețetei de varză murată!

Când se pune varza la murat?

Pentru a avea murături gustoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fie proaspete, sănătoase si nepătate. Deoarece aceste legume murate păstrează vitaminele rezistente la fermentaţie şi împrumută şi beneficiile celorlalte ingrediente folosite, precum: mărar, hrean, frunze de ţelină, usturoi.

În tradiţia românească se spune că varza se pune la murat de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie ori în preajma acestei zile.

Când se pune varza la murat? Reţeta secretă a bunicii

Când se pune varza la murat? Reţeta secretă a bunicii

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mâncare de gutui: O reţetă delicioasă pentru această perioadă a anului!

Rețetă de varză murată. Care sunt secretele bunicii?

Pentru o varza murată aromată, pe care să o folosesti atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită sau salată, trebuie să respecți câteva reguli esentiale.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Astfel, verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.

Mai apoi varza trebuie spălata și scobita de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare.

Apoi asezati verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

Totodată, în unele zone ale Banatului, printre verze se mai pun și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă. După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce puneti verzele în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apă, că să se aşeze.

Când se pune varza la murat? Reţeta secretă a bunicii

Când se pune varza la murat? Reţeta secretă a bunicii

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Zacuscă de vinete la ceaun: Reţetă 100% românească

La final se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Însă, pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așază niște teascuri peste care se pune o piatră. Astfel, în funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si