Când se redeschide Transfăgărășanul și care sunt condiţiile în care ar putea să se amâne reluarea circulaţiei
Transfăgărășanul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, iar deszăpezirea lui va fi gata abia la sfârșitul acestei săptămâni. Află când se va redeschide.
Transfăgărășanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Până la construirea barajului și lacului de acumulare Vidraru, în 1965, de-a lungul căruia DN7C se desfășoară pe aproape 20 km, a existat un drum de pământ și o linie de mocăniță ce lega comuna Căpățâneni de vechiul sat Cumpăna (astăzi acoperit de ape, în apropierea căruia s-a construit actuala cabană Cumpăna).
Drumul Transfăgărăşan urmează să fie deschis pentru turiştii pasionaţi de peisaje de basm. Oficial, acest lucru este stabilit în conformitate cu Regulamentul de funcţionare al Drumului Național DN 7C- Transfăgărăşan. În mod uzual, acest lucru ar trebui să aibă loc pe data de 1 iulie a fiecarui an.
Până când va fi deschis Transfăgărășanul
Conform regulamentului aflat în vigoare, perioada de închidere a Transfăgărășanului este de la 1 noiembrie până la 30 iunie. Însă, această perioadă poate fi decalată în funcţie de condiţiile meteo, dar şi de starea părţii carosabile a drumului. De asemenea, reluarea circulaţiei pentru turişti se face numai după o revizie specială. Această este realizată de Compania Naţională de Drumuri.
Din nefericire, stratul de zăpadă este încă unul destul de consistent pe unii versanţi, în urma ninsorilor de la începutul lunii iunie.
Cu două săptămâni înainte de termenul la care ar trebui să se deschidă, Transfăgărăşanul era acoperit de munţi de zăpadă, iar pe alocuri stratul de omăt depăşea chiar şi 7 – 8 metri. Drumarii fac eforturi zilnice pentru a elibera carosabilul.
”Intervenim cu excavatoare, încărcătoare şi freze pentru îndepărtarea stratului de zăpadă care pe alocuri depăşeşte şi 7-8 metri”, spunea Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri (DRDP).