USR PLUS a trimis, luni 20 septembrie, o solicitare oficială către Curtea Constituțională (CCR) pentru a devansa o decizie în privința sesizării făcute de Florin Cîțu cu privire la moțiunea de cenzură.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu, anunț despre introducerea certificatului verde COVID-19

Tot luni, Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că intenționează să depună propria moţiune de cenzură împotriva Guverului Cîțu, dar asta se va întâmpla numai în cazul în care CCR va da dreptate Guvernului în privinţa moţiunii depuse de USR-PLUS şi AUR. 

Parlamentarii AUR, în grevă parlamentară

Formațiunea politică AUR a intrat în grevă parlamentară pe termen nelimitat, în semn de protest faţă de blocarea moţiunii de cenzură, după cum a informat, senatorul partidului Sorin Lavric.

"Am anunţat acum în Biroul permanent al Senatului că Partidul AUR intră în grevă parlamentară în semn de protest faţă de blocarea moţiunii de cenzură. Fireşte că protestul nostru sub forma grevei nu va avea niciun efect, ei fac ce vor, însă este singurul mod în care putem atrage atenţia asupra acestui abuz", a precizat luni Sorin Lavric.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Citu a fost citită în data de 9 septembrie, în contextul unui scandal în plenul Parlamentului declanșat de unii dintre aleșii PNL, USR și AUR, dar dezbaterea și votarea va avea loc abia după decizia CCR. Propunerea de amânare a fost venit din partea UDMR, dar a fost aprobată cu voturile PSD.

De ce este grăbită decizia CCR cu privire la moțiunea de cenzură

La începutul lunii septembrie, premierul Florin Cîţu a depus la CCR o  sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională   între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, în care se invocă o conduită "neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă", întrucât moţiunea de cenzură ar fi fost iniţiată, depusă şi comunicată cu "încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie".

CCR a stabilit că va dezbate sesizarea depusă de premier pe data de 28 septembrie, deci la trei zile după Congresul în care se va alege noua conducere PNL.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"România nu mai poate fi captiva congresului din PNL... În condițiile actuale, cu o creștere necontrolată a prețurilor, dublarea cazurilor de COVID de la o săptămână la alta, începutul valului 4 și aglomerarea secțiilor ATI, este în interesul tuturor românilor să avem o decizie cât mai rapidă a CCR", se spune în comunicatul celor de la USR-PLUS.

Citeste si: Când dezbate CCR moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

USR PLUS a adresat președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS, astfel încât o decizie să fie luată rapid și să nu dureze și mai mult blocajul existent.

„Am solicitat Curții Constituționale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituționalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituție stipulează foarte clar că moțiunea trebuie dezbătută și votată după 3 zile de la citirea ei.

Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moțiunii de cenzură este, astfel, golit de conținut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă”, declară Anca Dragu, președintele Senatului.

Anca Dragu, șefa Senatului, demers către Valer Dorneanu[Sursa foto: USRPlus.ro]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Curtea Constituțională este învestită cu prerogativa de a soluționa blocajul de la nivelul de vârf al statului chiar de legea supremă. Desigur, orice zi întârziere adâncește acest blocaj. De aceea, am solicitat preschimbarea termenului de judecată fixat pentru deblocatea moțiunii de cenzură în data de 28.09.2021, la limita maximă prevăzută de lege, pentru un moment cât mai timpuriu, mai ales ținând cont de termenul constituțional de 3 zile de la data citirii moțiunii în Parlament, când ar fi trebuit să fie votată. În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicație solidă, încărcătura acesteia neputând constitui motiv suficient într-o situație de criză politică și paralizare a unui instrument democratic”, precizează și deputata USR PLUS Oana Murariu.

Ce contestă premierul Florin Cîțu la CCR

În sesizarea depusă la CCR, premierul României arată că Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, "a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură".

Citeste  si:  Basescu ar putea ramane fara casa

De asemenea, se adaugă în document, situaţia juridică litigioasă are natură constituţională, având în vedere că moţiunea de cenzură ţine de domeniul dreptului constituţional şi reprezintă un instrument constituţional de realizare a controlului parlamentar asupra activităţii Guvernului.

Conform Executivului, dacă se constată că actele şi faptele realizate de Parlamentul României sunt contrare normelor constituţionale, ele "au generat şi un blocaj constituţional din perspectiva deplinei şi bunei desfăşurări a activităţii Guvernului".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si