Ziua Morților, cunoscută și ca Ziua Tuturor Sfinților sau „Luminația”, este o sărbătoare populară și plină de semnificație. Deși în multe țări din Europa, această zi este comemorată pe 1 noiembrie, în tradiția ortodoxă nu există o dată unică dedicată comemorării generale a celor adormiți, ci mai multe zile speciale pe parcursul anului liturgic.

Când se sărbătorește Ziua Morților în Calendarul ortodox?

În Biserica Ortodoxă, pomenirea celor adormiți este marcată de mai multe sărbători, denumite „Moșii de iarnă”, „Moșii de vară”, ”Moșii de primăvară” și „Moșii de toamnă”, precum și de sâmbetele speciale, cum ar fi „Sâmbăta Morților” dinaintea Rusaliilor. Aceste zile sunt rânduite pentru a onora sufletele celor trecuți la Domnul, prin rugăciuni și pomeniri, iar momentul central pentru pomenirea celor adormiți în tradiția ortodoxă este în Sâmbetele Morților.

În timp ce Biserica Catolică celebrează Ziua Morților la începutul lui noiembrie, în Biserica Ortodoxă, momentele dedicate celor adormiți sunt marcate în diferite zile de sâmbătă pe parcursul anului. Sâmbăta este considerată ziua specială pentru pomenirea morților în tradiția ortodoxă, deoarece sâmbăta simbolizează odihna celor adormiți și legătura lor cu Hristos.

Citește și: De ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un bărbat a fost operat de cancer de prostată, însă medicii i-au amputat brațul- antena3.ro

Citeste si: Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID- wowbiz.ro

În mod special, sunt consacrate următoarele sâmbete:

  • Moșii de toamnă- prăznuiți în prima sâmbătă din luna noiembrie.
  • Moșii de iarnă – comemorați în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, înainte de intrarea în Postul Paștelui.
  • Moșii de primăvară- Prăznuiți în Sâmbăta Sfântului Teodor
  • Moșii de vară – comemorați în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.

 

Ziua Morților în Calendarul ortodox

Ziua Morților în Calendarul ortodox

[Sursa foto: Shutterstock]

Tradițiile și obiceiurile de Ziua Morților

Pe lângă slujbele și rugăciunile din biserici, credincioșii merg în aceste zile la cimitir, unde îngrijesc mormintele celor adormiți și aprind lumânări, simbolizând lumina și speranța vieții veșnice. La slujba de pomenire, cunoscută sub numele de „parastas”, se oferă de pomană, cum ar fi coliva, vinul, colacul, și alte alimente care sunt împărțite pentru sufletul celor plecați.

Ziua Morților în Calendarul ortodox

Ziua Morților în Calendarul ortodox

[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Când începe Postul Crăciunului?

Ziua Morților și legătura cu Luminația din 1 noiembrie 2024

În unele părți ale țării, mai ales în Ardeal, sărbătoarea Ziua Morților este cunoscută ca „Luminația” și este ținută la 1 noiembrie, sub influența tradiției catolice. În această zi, oamenii vizitează cimitirele, aprind lumânări și depun flori, iar cimitirele devin locuri de reculegere și comuniune cu cei adormiți. Deși nu este o zi rânduită de Biserica Ortodoxă, ea este respectată și în comunitățile ortodoxe din zonele unde tradiția este puternic ancorată, în semn de omagiu și recunoștință față de cei plecați.

Citeste si: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?- kfetele.ro

Citeste si: Cine a fost tatăl Deliei Budeanu și ce meserie avea: "Toate sunt creațiile tatălui meu. I-au luat 33 de ani..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român din Spania a povestit în lacrimi momentele de groază: Apa a ajuns la 2 m în jumătate de oră. Din magazine se fură tot, e haos- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si