În fiecare an, la finalul lunii octombrie, are loc trecerea la ora de iarnă. În 2024, această trecere va avea loc la o dată stabilită deja, iar ceasurile trebuie ajustate corespunzător. Iată toate detaliile de care ai nevoie pentru a fi pregătit.

Când se schimbă ora de iarnă în 2024?

În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 octombrie 2024.

La ora 04:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, adică vor reveni la ora 03:00. Acest lucru înseamnă că vom beneficia de o oră în plus de somn în acea noapte, însă zilele vor începe să pară mai scurte, deoarece întunericul va cădea mai devreme.

Cum trebuie potrivite ceasurile?

Pentru a te adapta fără probleme la schimbarea orei de iarnă, trebuie să urmezi câțiva pași simpli:

Dă ceasul înapoi cu o oră – Dacă ai ceasuri analogice (mecanice sau cu baterii), le vei seta manual înapoi cu o oră, de la ora 04:00 la ora 03:00.

Verifică dispozitivele electronice – Majoritatea telefoanelor mobile, calculatoarelor și altor gadgeturi se ajustează automat la noua oră, însă este bine să verifici setările acestora pentru a fi sigur că au făcut trecerea corectă.

După schimbarea orei, este posibil să fie nevoie de câteva zile de adaptare la noul program. Ora de iarnă aduce întuneric mai devreme, așa că este important să ajustezi activitățile zilnice și să te odihnești suficient.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă- wowbiz.ro

Când se schimbă ora de iarnă în 2024

Când se schimbă ora de iarnă în 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: De ce se trece la ora de iarnă. Când dăm ceasul cu o oră înapoi în 2024

Ce impact are ora de iarnă asupra noastră?

Trecerea la ora de iarnă are un impact semnificativ asupra organismului, deoarece schimbările de lumină naturală pot influența ritmul circadian, care reglează ciclurile de somn și starea de alertă. Pentru unii oameni, această tranziție poate cauza o scădere temporară a energiei sau dificultăți de adaptare la noul program.

Însă ora de iarnă aduce și avantaje. Având o oră în plus dimineața, cei care se trezesc devreme se pot bucura de mai multă lumină naturală. De asemenea, schimbarea oferă o pauză binevenită în ritmul cotidian, permițându-ne să ne ajustăm treptat la sezonul rece.

Când se schimbă ora de iarnă în 2024

Când se schimbă ora de iarnă în 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Prognoza meteo pentru la iarnă: Meteorologii anunță cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie 2025 și februarie 2025

Va fi schimbată ora permanent?

De câțiva ani, în Uniunea Europeană se discută eliminarea practicii de schimbare a orei, fie prin menținerea permanentă a orei de vară, fie a celei de iarnă. Totuși, în 2024, această schimbare încă va avea loc conform calendarului tradițional, iar trecerea la ora de vară va fi reluată în primăvara lui 2025.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si