În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie, România, alături de alte țări europene, trece de la ora de vară la ora de iarnă. Acest sistem a fost implementat pentru a folosi mai eficient lumina naturală a zilei în funcție de anotimpuri. Însă, în ultimii ani, tot mai multe țări au decis să renunțe la schimbarea orei, considerând că beneficiile sale nu mai sunt la fel de relevante în contextul modern.

În noaptea de 26 spre 27 octombrie România trece la ora de iarnă

În 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la ora 04:00, care va deveni ora 03:00. Aceasta înseamnă că vom dormi cu o oră în plus, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore.

Schimbarea la ora de iarnă 2024 România marchează finalul perioadei de vară și începutul unei perioade în care zilele vor deveni mai scurte, iar nopțile mai lungi. Ora de iarnă rămâne în vigoare până în ultima duminică din martie 2025, când România va trece din nou la ora de vară.

Această practică a fost adoptată în România și în multe alte țări din Europa pentru a economisi energie și a folosi lumina naturală în mod eficient.

În timp ce inițial schimbarea orei a avut rațiuni economice, în prezent există discuții la nivel european privind eliminarea acestei practici. Tot mai multe studii sugerează că impactul asupra economiei este minim, iar efectele asupra sănătății și ritmului circadian pot fi negative.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Într-un oraș din Italia, majoritatea locuitorilor joacă la loto și la pariuri și toți câștigă. Fiscul nu înțelege cum este posibil- antena3.ro

Citeste si: Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”- wowbiz.ro

Citește și: Când au loc târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa în 2024. Ce poți vedea și unde

Țările care au renunțat la schimbarea orei

În ultimii ani, mai multe țări au decis să renunțe la schimbarea orei sau iau în considerare această posibilitate, în mare parte datorită dezbaterilor privind eficiența acestui sistem.

Rusia

Rusia a renunțat la schimbarea orei în 2011. După ce a încercat o scurtă perioadă în care a rămas permanent la ora de vară, s-a revenit la o timp permanent standard (ora de iarnă) din 2014, ca răspuns la problemele de sănătate ale populației cauzate de întunericul prelungit dimineața.

Belarus

Belarus, un alt stat din fosta Uniune Sovietică, a decis să urmeze exemplul Rusiei. Din 2011, țara nu mai face schimbări sezoniere și păstrează ora de iarnă pe tot parcursul anului. Aceasta decizie a fost motivată în special de dorința de a oferi populației un ritm constant și de a elimina eventualele probleme legate de adaptarea la schimbarea orei.

Ora de iarnă 2024

Ora de iarnă 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Islanda

Islanda este una dintre puținele țări europene care nu schimbă ora. Aceasta decizie se datorează în parte poziției sale geografice, întrucât orele de lumină variază foarte mult între sezoane, schimbarea orei fiind considerată inutilă.

Turcia

Turcia a eliminat schimbarea orei în 2016 și a adoptat permanent ora de vară. Aceasta decizie a fost luată cu scopul de a profita mai mult de lumina naturală și de a reduce consumul de energie. De atunci, Turcia nu mai schimbă ora nici primăvara, nici toamna.

Ora de iarnă 2024 - România

Ora de iarnă 2024 - România

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ministrul Agriculturii a anunțat ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor! De ce crește prețul la carnea de porc? Atenționare pentru gospodine- kfetele.ro

Citeste si: Ultimele confesiuni ale Deliei Budeanu: „Am urât lumina soarelui după pierderea soțului meu”. Drama neștiută a vedetei- radioimpuls.ro

Citeste si: Zeci de maşini de colecţie au fost descoperite în tunelurile unei mine abandonate din Elveţia- antena3.ro

Citește și: Când se schimbă ora de iarnă în 2024 și cum trebuie potrivite ceasurile?

Renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a fost și ea în mijlocul dezbaterilor legate de eliminarea schimbării orei. În 2018, Parlamentul European a propus oprirea acestei practici, iar statele membre ar fi urmat să decidă dacă adoptă permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deși planurile au fost amânate și nu s-a luat încă o decizie finală, subiectul rămâne în discuție. Diverse țări din UE și-au exprimat preferințele privind ora standard pe care ar dori să o adopte permanent, dar deocamdată sistemul de schimbare sezonieră a orei rămâne în vigoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si