Mandatul lui Klaus Iohannis se apropie de final, iar speculațiile cu privire la viitorul său "profesional" au înfierbântat scena politică în ultimele luni.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Care este motivul de îngrijorare de la granițele României

Președintele Iohannis, a anunțat recent, că nu intenționează să demisioneze înainte de termen și își va încheia mandatul când acesta va ajunge la final, potrivit legii.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care apăruseră speculații cu privire la posibila demisie a sa, pentru ca șeful statului să poată candida pe lista Senatului din partea PNL la alegerile din 1 decembrie 2024. 

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, Președintele României, Klaus Iohannis, precizează că își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze din funcția de Președinte”, a anunțat, marți 17 septembrie, Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, de 10 ani la Palatul Cotroceni

Klaus Iohannis, de 10 ani la Palatul Cotroceni

[Sursa foto: Presidency.ro]
Klaus Iohannis, la al doilea mandat de președinte

Klaus Iohannis a devenit președintele României după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, cu 54,43% din voturi, învingându-l pe Victor Ponta în turul al doilea.

Potrivit articolului 81 din Constituția României, „nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”, astfel că Klaus Iohannis a fost eligibil pentru realegere în 2019, însă nu mai poate candida în 2024.

La scrutinul din noiembrie 2019, marcat printr-o prezență semnificativ mai scăzută decât la alegerile prezidențiale precedente), Klaus Iohannis a câștigat detașat în turul al doilea în fața fostului premier PSD Viorica Dăncilă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată- wowbiz.ro

Iohannis a obținut 66% din sufragii, în timp ce candidatul PSD a obținut 34%, cel mai slab scor înregistrat vreodată în istoria acestui partid la alegerile prezidențiale.

Când se termină mandatul lui Iohannis

Potrivit Constituției României, mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. 

În cazul lui Klaus Iohannis, depunerea jurământului în fața camerelor reunite ale Parlamentului s-a făcut pe 21 decembrie 2019:

Cel de-al doilea mandat al președintelui se va încheia, astfel, pe 20 decembrie 2024, la exact cinci ani de la învestitură.

Constituția României mai prevede, la articolul 83 (2) că "Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales".

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2024 va avea loc pe data de 8 decembrie, deci confirmarea rezultatului final din partea BEC se va face în primele zile după scrutin.

Citeste si: VIDEO Mona Nicolici, dezvăluiri din căsnicia sa! Ce spune despre faptul că a ales să facă acest pas după vârsta de 40 de ani? „Avem de toate, avem și piper, avem și ardei iute, avem foarte multe condimente.”- kfetele.ro

Citeste si: Noi imagini cu Bruce Willis publicate de fiica lui, Scout: "Pare confuz și umflat la față"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Articolul din Constituția României dedicat mandatului de președinte mai conține o prevedere: art 83 (3)- "Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă". 

Ce va face Iohannis după încheierea mandatului

După ce a pierdut competiția pentru șefia NATO și nu i s-a oferit un post convenabil nici la nivelul UE, Klaus Iohannis pare că vrea să revină în politica internă.

Pentru a ajunge senator, însă, ar trebui să intre în PNL, situație incompatibilă cu funcția de președinte.

Liberalii s-au grăbit să formuleze un proiect de lege care să-i permită să candideze ca independent pe lista de partid, dar PSD se opune momentan, ceea ce face neclar viitorul politic al șefului statului.

Românii vor fi chemați la urne în trei duminici succesive la finalul lui noiembrie și începutul lui decembrie 2024.

Astfel, pe data de 24 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, urmând ca turul doi să se desfășoare pe 8 decembrie 2024. Între cele două tururi, pe 1 decembrie 2024, sunt programate alegerile parlamentare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si