Postul Paștelui a început pe 18 martie 2024 și va mai dura până pe data de 4 mai 2024, înainte de Paște. Trecerea pe sub masă se face în Săptămâna Mare, denumită și Săptămâna Patimilor. În această săptămână creștinii se pregătesc spiritual și nu numai pentru sărbătoarea Învierii Domnului de pe data de 5 mai 2024 (Paștele ortodox).

Iată ce semnificație are acest obicei foarte important, dar și când se trece pe sub masă.

Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2024. Semnificația acestui obicei important

În fiecare an, în Vinerea Mare, creștinii trec pe sub masă. Acest obicei deosebit de important simbolizează coborârea în mormânt, alături de Iisus Hristos, pentru ca mai apoi creștinii să învie odată cu acesta. Coborârea și ridicarea din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii. Pe aceasta este întipărit trupul lui Iisus Hristos, care stă întins.

Citește și: Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

„Masa” pe sub care trec creștinii în fiecare an se numește Epitaf și este un obiect de cult confecționat din pânză de in, mătase ori catifea, pe care este imprimată sau pictată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf se scoate în mijlocul bisericii, în cadrul slujbei denumită „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

sfantul epitaf

Sfântul Epitaf este un obiect de cult confecționat din pânză de in, mătase sau catifea.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Înainte de a trece pe sub masă, creștinii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate pe Sfântul Epitaf, conform crestinortodox.ro

Unii creștini trec o singură dată pe sub masă, ca închipuire a unicității Jerfei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Alții, trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul Mântuitorului a stat în mormânt.

Ce nu este bine să facem în Săptămâna Mare? Este strict interzis

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor vine cu mai multe tradiții și obiceiuri deosebit de importante, având în vedere că este ultima săptămână înaintea de sărbătoarea Învierii Domnului. 

sfantul epitaf

Sfântul Epitaf este adus în mijlocul bisericii în cadrul unei slujbe religioase importante.

[Sursa foto: Basilica]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie

Iată ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare (28 aprilie- 4 mai 2024), conform condoleante.ro:

  • În Săptămâna Mare nu trebuie să ne certăm cu cei din jurul nostru.
  • În Joia Mare nu este bine să dormim la prânz pentru a nu fi cuprinși de lenevie.
  • În Vinerea Mare nu este bine să vopsim ouă. Ele se vopsesc în Joia Mare.
  • Atunci când trecem pe sub masă, în Vinerea Mare, nu este bine să trecem după o persoană în vârstă sau bolnavă pentru că se spune că îi putem prelua afecțiunile de care suferă sau păcatele.
  • Săptămâna Patimilor este dedicată și curățeniei generale a locuinței, așa că este păcat mare să ne prindă Paștele cu casa neîngrijită. Altfel, riscăm să fim blestemați (Vezi când nu se spală în Săptămâna Mare).
  • Se spune că numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie par, altfel necazurile se pot abate asupra persoanei care nu respectă această regulă.
  • O credință veche spune că în Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine lucrează până la epuizare riscă să ajungă în iad pentru că „raiul este închis”.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si