Când se trece pe sub masă înainte de Paște? După  Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare.  Credincioșii intră pe 10 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin-ortodoxe, preoții săvârşesc Deniile. 

Când se trece pe sub masă înainte de Paște?

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare

[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit tradiției, în Vinerea Mare  ortodocșii coboară în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să învie odată cu El.

Coborârea și ridicarea din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul neînsuflețit a lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf. 

Citește și: Vinerea Mare 2023. Se spală în această zi?

În Vinerea Mare a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos. Pentru toți creștinii, trecerea pe sub masă ce are loc în Vinerea Mare este un moment important, încununând perioada postului și a rugăciunilor.

Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor

Iată ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare!

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Tradiția spune că fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte care are legătură cu Învierea Domnului Iisus Hristos. 

Femeile încep curățenia de Paște. Ele trebuie să aerisească întreaga locuință, pentru a ieși toate relele de peste iarnă.

În prima zi din Săptămâna Mare,  luni, în biserică se citește istoria lui Iosif cel preafrumos patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. 

Marți  se mai numește și Marțea Seacă. Aceasta este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, moment în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu.

Marți, creștinii sunt îndrumați către priveghere, adică să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

Citește și: Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Miercuri  se pomenește Iuda, la denii. Acesta a fost apostolul care i-a trădat pe Iisus Hristos, dar și pe Maria. În unele zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, copiii să meargă cu colindul. La sfârșitul colindului, aceștia primesc ouă roșii pentru a le înroși Joia Mare.

Joi  are loc Denia celor 12 Evanghelii. Sunt amintite patru momente grele și anume: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns pe Apostoli în jurul său și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei

ce voiau să-l ucidă.  

De asemenea, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă roșii. Acesta reprezintă sângele lui Iisus Hristos.

Vinerea Neagră  este considerată cea mai tristă zi. Potrivit tradiției, Iisus Hristos a fost adus la judecată, bajtocorit și răstignit. Apoi a fost ucis și îngropat. Pe seară au loc Deniile. În acest moment, credincioșii ocolesc biserica de trei ori. Ei trec apoi pe sub Sfântul Aer, Epitaf. Credicnioșii vin acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt. De asemenea, trebuie să înconjoare casa cu lumânarea aprinsă.

În  Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În această seară se vor aprinde luminile și are loc slujba Învierii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si