Potrivit tradiției, ouăle roșii nu ar trebui să lipsească de pe masa tradițională de Paște. În zilele de Paște, creștinii ortodocși ciocnesc ouă roșii și se salută religios spunând: „Hristos a înviat!” cu răspunsul: „Adevărat a înviat!”.

ouă roșii

Semnificația tradiției

Ouăle vopsite în culoarea roșie au o semnificație aparte. Se spune că această culoare, cea mai folosită, reprezintă de fapt, sângele lui Iisus Hristos răstignit pe cruce pentru mântuirea poporului.

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate în ziua de Paște te apără de suferințe și de necazuri. Coaja acestora, dacă este îngropată în pământul pășunilor apără vitele împotriva deochiului și nedreptăților. Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, sărbătoare la 40 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos.

Citeste si: Ce culoare se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte? Tradiţia pe care mulţi români au uitat-o

Obiceiul vopsirii ouălor a apărut în urmă cu 2000 de ani, când oamenii le considerau simbolul echilibrului, creației și al readucerii la viață a naturii. 

ouă roșii

Când se vopsesc ouăle de Paște?

Săptămâna Mare din Postul Paștelui este una plină de tradiții și obiceiuri. Vopsitul ouălor nu poate lipsi din această perioadă. Iată când este bine să faci acest lucru!

  • prima zi în care gospodinele pot să vopsească ouăle este Joia Mare sau Joia Patimilor.
  • dacă nu aveți timp să le vopsiți în Joia Mare, acest lucru mai poate fi făcut și în Sâmbăta Mare. 

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică deloc în anul respectiv. Chiar dacă vreți să vopsiți ouăle în alte culori este bine ca o parte dintre acestea să fie roșii.

Roșul reprezintă sângele vărsat de Iisus în momentul răstignirii pe cruce.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Rețetă tradiţională de drob de miel cu şi fără prapur

Atunci Fecioara Maria a mers cu un coș cu ouă la picioarele Fiului Său, iar sângele acestuia a înroșit ouăle. Când a văzut acest lucru, Mântuitorul a spus: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate, întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

ouă roșii

Joia Mare

Joi are loc Denia celor 12 Evanghelii. În cadrul slujbei din această zi sunt amintite patru momente grele: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. 

Citeste si: Minivacanța de Paşte 2022: Câte zile libere vor avea românii

Astfel, la Cina cea de Taină, Iisus instituie Sfânta Taina a Împărtășaniei de unde se și spune că pâinea (anafura) este parte din trupul Lui și vinul este sângele Lui. După Cină, Iisus merge în grădina Ghetsimani să se roage, de unde este ridicat de farisei și dus, în final, în fața lui Pilat.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În această zi gospodinele vopsesc ouă roșii care reprezintă sângele lui Iisus.

Citeste si: Turul gospodăriilor, în coșul de Paște

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si