In articol:
- Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Mare 2024: Când se vopsesc ouăle de Paște?
- Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare?
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor.
Săptămâna Mare începe pe data de 28 aprilie 2024 și se va încheia pe data de 4 mai 2024.
Pentru această perioadă există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă încă din cele mai vechi timpuri.
Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Mare 2024: Când se vopsesc ouăle de Paște?
În prima zi din Săptămâna Mare, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște prin case și gospodării. Este ziua în care totul se scoate afară, se spală, se aspiră, se șterg geamurile și altele asemenea pentru a alunga spiritele rele din locuință. Cei care nu fac curățenie înainte de Paște riscă să fie blestemați.
[Sursa foto: Freepik]Citește și: Paștele Blajinilor în 2024: Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc?
În Marțea Mare sau Marțea Seacă creștinii țin post pentru a se curăța atât sufletește, cât și trupește. Postul se ține și prin abținerea de la vicii, diverse comportament și gânduri rele. Cei care se conformează vor rămâne sănătoși.
În Miercurea Mare bărbații pot lucra pe câmp, însă este strict interzis spălatul și călcatul rufelor. Se spune că în această zi bărbații care își vor ajuta soțiile prin gospodărie vor avea parte de noroc tot restul anului. Tot în Miercurea Mare, credincioșii țin post negru pentru a se feri de boli, conform condoleante.ro
În Joia Mare se vopsesc ouăle, acest obicei simbolizând sângele vărsat de Mântuitor. Creștinii țin post cu mâncare uscată și merg la biserică pentru a se împărtăși, dacă s-au spovedit înainte. Gospodinele pregătesc bucatele pentru Paște, printre care pască, cozonaci și drob.
În Joia Mare se dau de pomană diverse alimente pentru sufletele celor decedați.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii în 2024? Tradiții pentru această zi
Vinerea Mare este o zi de sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. În această zi, creștinii lasă toate treburile deoparte și se pregătesc de Paștele ortodox. Ei merg la bisericile din toată țara pentru a fi prezenți la Denia Prohodului Domnului. Este strict interzis spălatul rufelor în această zi.
În Sâmbăta Mare, creștinii se pregătesc pentru a merge la biserică. Femeile se spală pe cap, își aranjează părul și se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a merge să primească Lumina Sfântă, în apropierea miezului nopții. După ce o primesc, ei își spun „Hristos a Înviat!” și răspund cu „Adevărat a Înviat!”, iar acest salut este menținut până la Înălțarea Domnului, după 40 de zile de la Paște.
Ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare?
În Săptămâna Mare nu trebuie să te cerți cu nimeni pentru că este păcat. În schimb, poți face fapte bune și să te porți frumos cu cei apropiați.
Se spune că în Joia Mare oamenii nu trebuie să doarmă pentru a nu fi cuprinși de lene.
Este bine ca numărul tăvilor în care se face cozonacul să fie par pentru a nu avea parte de necazuri mai târziu.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Nu este bine să treci pe sub masă după o persoană în vârstă în Vinerea Mare, deoarece riști să îi preiei din boli sau păcate.
Citește și: Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor din 2024?
Se spune că dacă Paștele te prinde cu locuința neîngrijită poți fi blestemat.
În Vinerea Mare nu este vreme bună de semănat, deoarece riști ca ceea ce plantezi să nu aibă rod. Totodată, nu trebuie sacrificate păsările sau alte animale, nu se coase, nu se spală și nici nu se face curățenie.
În Săptămâna Patimilor creștinii nu trebuie să lucreze. O credință veche spune că cine va munci în aceste zile va ajunge în iad pentru că „Raiul este închis”.