Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o tradiție importantă în calendarul ortodox, un moment de rugăciune și pomenire a celor trecuți în neființă. În această zi, credincioșii aduc pomeni pentru sufletele celor dragi, respectând obiceiurile moștenite din generație în generație.

Află când sunt Moșii de toamnă în 2024 și cum te poți pregăti corespunzător pentru această zi specială.

Când sunt Moșii de toamnă în 2024

Moșii de toamnă se sărbătoresc în sâmbăta dinaintea Duminicii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În 2024, această sărbătoare va avea loc pe 2 noiembrie, sâmbătă. Este un moment de pomenire a celor adormiți, iar credincioșii participă la slujbe de pomenire.

Pregătirea pentru Moșii de toamnă începe de obicei cu câteva zile înainte, când gospodinele încep să pregătească alimente tradiționale care vor fi împărțite în ziua respectivă.

Colivă de Moșii de toamnă 2024

Colivă de Moșii de toamnă 2024

[Sursa foto: shutterstock]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Cum se spune corect „Bogdaproste” sau „Bodaproste”? Ce trebuie să spui când primești de pomană de Moșii de Toamnă 2023

Alimentele care se împart de Moșii de toamnă

În ziua Moșilor de toamnă, este tradițional să se împartă mâncare și alte lucruri pentru pomenirea sufletelor celor adormiți. Cele mai comune alimente care se împart includ colivă, colaci, fructe (în special mere și struguri), dar și preparate gătite cum ar fi sarmale, pilaf, friptură.

De asemenea, vinul roșu este adesea oferit, simbolizând sângele lui Hristos.

Se mai obișnuiește să se împartă lumânări și tămâie, alături de pachete cu mâncare. Acestea sunt oferite fie celor săraci, fie cunoscuților.

Moșii de toamnă 2024

Moșii de toamnă 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Cum se face un pomelnic pentru Sâmbătă Morţilor- Moşii de toamnă

Ce sunt Moșii de toamnă

Moșii de toamnă fac parte din seria de pomeniri care au loc pe parcursul anului bisericesc, fiind unul dintre cele mai importante momente de pomenire a morților. Această tradiție este un prilej de a ne aminti de rudele și apropiații noștri, de a ne ruga pentru ei și de a le oferi din bunurile noastre, sub formă de pomană.

Peste an, ortodocșii respectă cam 20 de zile de Moși. Cele mai importante sunt Moșii de primăvară, sărbătoriți odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamna, în sâmbata dinaintea Sfinților Mihail și Gavril, și Mosii de iarna, înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si