Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Nu există un termen limită până la care șoferii trebuie să aibă puse cauciucurile de iarnă. Cu toate acestea, autoturismele trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă atunci când circulă pe drumuri care sunt acoperite cu zăpadă, gheață, polei, indiferent de perioada din an în care ne aflăm.

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

[Sursa foto: PixaBay]

Legea OG 5 2011 prevede folosirea cauciucurilor de iarnă

Potrivit Codului Rutier, este interzisă circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.

În Codul Rutier din România nu este specificată o dată de la care acestea ar fi obligatorii. Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2011. 

Citeste si: Cinci tineri din Vaslui au plonjat cu mașina într-un râu. Unul dintre ei a murit- UPDATE

Codul Rutier prevede, însă, faptul că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei, autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă, fără să fie menționată o dată anume a anului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

[Sursa foto: PixaBay]

Când trebuie să schimbi cauciucurile cu cele de iarnă

Nu există o dată anume la care șoferii trebuie să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Dacă legea nu este respectată, șoferii riscă amenzi între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Totodată, șoferilor li se va reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. 

Citeste si: Autocar cu ucraineni, răsturnat în Vrancea. Printre victime sunt și copii. Plan Roșu de intervenție

Anvelopele de iarnă sunt concepute din cauciuc special pentru a oferi o aderență adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață ori polei.

RAR susține că anvelopele de tip all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă. Denumirea de all- season este una comercială și nu definește cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanței OG 5 /2011. 

Singurul aspect care indică faptul că anvelopa este legală și omologată o reprezintă inscripția literelor M şi S, astfel: M+S, M.S. sau M&S, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 5/2011.

„Menționăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în țări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor țări cu o climă mai temperată” , susțin cei de la RAR.

Citeste si: Care este diferența dintre oprirea și staționarea mașinii. Mulți șoferi nu știu răspunsul corect


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si