Când trebuie puse murăturile. Trucurile gospodinelor
Murăturile se pun, în fiecare an, în primele luni de toamnă. Septembrie este luna predilectă în care gospodinele pregătesc legumele pentru iarnă, din octombrie nu se mai găsesc atât de multe legume și după căderea brumei nu se mai găsește decât varza.
Author: Razvan Ilie vineri 11 septembrie 2020 , 20:28
Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire. În plus, alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină.
Iată de ce trebuie să ții cont dacă vrei să obții murăturile perfecte, ferme și crocante:
1. Sarea, foarte importantă. Murăturile nu pot fi obținute cu orice tip de sare. În niciun caz nu trebuie să adaugi sare iodată, deoarece se vor strică. Cumpără sare specială pentru murături.
2. Adaugă condimente. Condimentele nu au doar rolul da savoare murăturilor. Acestea împiedică bacteriile rele să se înmulțească și să strice murăturile. Este obligatoriu să adaugi hrean, usturoi, semințe de muștar și mărar uscat.
Murături. 3. Atenție la borcan! Borcanul în care pui murăturile trebuie să fie curat și dezinfectat, iar capacul trebuie să se închidă etanș. Altfel, riști ca murăturile tale să iasă moi sau chiar să se strice.
Rețeta ideală de murături asortate puse la borcan, pe iarnă
Se spală legumele. Morcovii se taie rondele, țelina felii și conopida se desface în buchețele.
Se așează toate legumele în borcane, intercalând și bucăți de varză roșie, grăunți de usturoi, hrean, ardei iuți și coarnă, frunze de țelină.
Murături. Se face o saramură: la 10l de apă, 500g sare și 250ml oțet. Se pune apă la fiert, se adaugă sarea și se fierbe 10 minute, apoi se ia de pe foc, se adaugă oțetul, se amestecă bine și se toarnă fierbinte în borcane, peste legume