Folosirea cauciucurilor de iarnă pe drumurile publice din România a fost reglemenatată prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011, cunoscută și sub numele de ”Legea cauciucurilor de iarnă”, care a intrat în vigoare începând cu 1 noiembrie 2011.

Potrivit acesteia, circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este interzisă dacă acestea nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă. Cu alte cuvinte, șoferii trebuie să fie pregătiți cu cauciucurile de iarnă în orice moment, dacă se duc într-o zonă în care a dat deja înghețul.

Citeste si: Schimbari in codul rutier: noi reguli pentru șoferi. Ce nu vor mai fi obligaţi să prezinte la un control al poliției

Citeste si: Cum poți lua permisul auto la 16 ani. Ce criterii trebuie să îndeplinești și ce fel de mașină poți conduce

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O casă care se vinde cu  295 milioane de dolari în SUA va fi înghițită de inundații în câțiva ani - antena3.ro

Citeste si: Aproape 1,7 miliarde de euro au dispărut din conturile BNR într-o singură lună. Motivele nu sunt clare- stirileprotv.ro

Citeste si: Schimbare majoră pentru șoferi. Nu trebuie să mai prezinți acest act când te oprește Poliția Rutieră

Cauciucuri de iarna
Șoferii trebuie să fie prevăzători și să își monteze cauciucurile de iarnă atunci când drumurile vor fi înghețate

Lipsa cauciucurilor de iarnă e amendată cu sume cuprinse între 1.300 și 2.900 lei

În cazul în care șoferii sunt opriți de poliția rutieră și nu au montate cauciucuri de iarnă, deși drumul este înghețat, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.300 și 2.900 lei. Legea prevede ca, în afara amenzii, poliția să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii. În această situație, șoferul va primi o dovadă înlocuitoare a actului original.

Potrivit Registrului Auto Român, legea cauciucurilor de iarnă menționează că „anvelopele de iarnă” se pot identifica prin prezența pe părțile laterale a literelor M şi S, sub forma: M+S, M.S.

sau M&S. Există și situația în care șoferii pot fi amendați, deși au anvelope de iarnă. Acest lucru se poate întâmpla atunci când anvelopele sunt uzate, amenda fiind de până la 725 lei. Limita maximă de uzură este 1,6 mm,în timp ce limita pentru minima siguranță ste de 2 mm. Astfel, Codul Rutier prevede ca limita minimă admisă să fie ca dată de martorul de uzură, care este pe anvelopă.

 

 

 

.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si