Când trece România la ora de vară în 2024: Iată cum trebuie potrivite ceasurile
România va trece la ora de vară în curând. Iată cum trebuie să ne potrivim ceasurile pentru ora de vară în 2024, dar și cum ne putem adapta mai ușor schimbărilor din această perioadă.
Mai este puțin până la data la care vom fi nevoiți să ne potrivim ceasurile pentru ora de vară.
Ora de vară este „prezentă” doar în unele țări. Ora de vară începe din timpul primăverii și se termină în timpul toamnei când se face trecerea la ora de iarnă.
Ora de vară aduce un mare beneficiu pentru oameni și anume că lumina Soarelui durează mai mult.
Majoritatea activităților pe care le facem în timpul orei de vară sunt pe lumină, când Soarele este pe cer chiar și până la ore mai înaintate din zi, când în mod normal ar trebui să fie întuneric.
Când trece România la ora de vară în 2024 și cum ne potrivim ceasurile?
Ora de vară se aplică an de an în România, iar aceasta începe în ultima duminică din luna martie, când ora 03:00 devine ore 04:00 și se încheie în ultima duminică din luna octombrie, atunci când ora 04:00 devine ora 03:00.
După ora de vară se trece la ora de iarnă, așadar.
În 2024 trecem la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 30 spre 31 martie 2024. Românii vor „pierde” o oră de somn pentru că ziua va fi mai lungă decât noaptea. În caz contrar, la ora de iarnă putem dormi mai mult pentru că noaptea este mai lungă decât ziua.
La ora de vară se dă ceasul cu 60 de minute înainte.
Cei care dețin smarphone-uri și alte device-uri inteligente vor avea parte de această actualizare automat în momentul în care se schimbă ora.
Până la ora de vară, va avea loc echinocțiul de primăvară, pe 20 martie 2024. Acesta este momentul în care se consideră că primăvara a venit într-adevăr.
Cum ne poate afecta ora de vară somnul? Iată ce este bine să facem înainte de acest moment din an
Pentru că dormim mai puțin cu o oră atunci când se schimbă ora de iarnă în ora de vară, este bine să avem unele lucruri în vedere. Spre exemplu, somnul nostru poate fi afectat de această schimbare. Totodată, odată cu schimbarea orei, pot apărea și tulburări de atenție și de apetit, iar unii specialiști sunt de părere că în perioada în care se schimbă ora au loc cele mai multe accidente rutiere.
Trecerea la ora de vară ne poate afecta și sănătatea psihică, iar pentru cei mai sensibili, această perioadă poate veni cu stări de oboseală, mai mult stres și stări de nervozitate. Unii oameni au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se obișnui cu ora de vară.
Neurobiologul Joëlle Adrien a discutat despre cum ne putem adapta acestei schimbări din an mai ușor, în cadrul unui interviu pentru Femme Actuelle. Acesta a menționat că nu este bine să ne schimbăm obiceiurile brusc, ci că ar trebui să o luăm ușor.
Totodată, pentru ca tranziția de la ora de iarnă la ora de vară să fie mai simplă, neurobiologul a venit în ajutor cu câteva recomandări pentru perioada următoare:
este foarte bine să ne expunem la lumina naturală în fiecare zi, dar mai ales în fiecare dimineață dacă avem această ocazie
este recomandat să facem activități fizice; dacă putem, este bine să le facem de dimineață
este important să evităm să privim ecranele prea mult timp
este bine să mergem la culcare mai devreme în această perioadă