De la înfiinţarea Programului „Rabla” în România, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate, arată statisticile oficiale. 

Programul Rabla 2020. Prelungire pentru Rabla Plus

Administrația Fondului de Mediu a anunțat în această săptămână prelungirea perioadei de înscrieri în cadrul programului Rabla Plus până în 20 noiembrie. Cu această ocazie, autoritățile au anunțat de asemenea o serie de noutăți pentru Rabla Plus.

Bugetul programului Rabla Plus 2020 alocat persoanelor fizice a fost epuizat. Ministerul Mediului a suplimentat finanțarea cu 60 de milioane de lei care acoperă aproximativ 1400 de eco tichete.

La Rabla Plus, prima de casare pornește de la 4500 de euro pentru mașini hibrid – plug in și ajunge la 9500 de euro la achiziția unei mașini cu motor sută la sută electric. De la începutul anului și până în prezent au fost solicitate aproape 3800 de prime de casare din care 90 la sută pentru mașini electrice.

”În direcția îndeplinirii obiectivelor europene și naționale privind mobilitatea urbană sustenabilă, susținem finanțarea achiziționării de autovehicule electrice și electrice hibride prin intermediul Programului Rabla Plus. În același timp, finanțăm în proporție de 90% din cheltuielile eligibile proiectele depuse de municipiile reședință de județ, în vederea extinderii reţelei de staţii de încărcare, atât de necesară în contextul intensificării utilizării autovehiculelor electrice la noi în țară. Aceste programe au efecte importante în ceea ce privește protecția mediului, reducerea consumului de combustibili convenționali, precum și de diminuare a poluării cauzate de traficul rutier”, a declarat președintele AFM, Dan Cătălin Vatamanu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Declarațiile cutremurătoare ale unui pacient cu coronavirus: "Nu au Sida. Au avut o boală virală. Luată la magazin"

Cum a decurs Programul Rabla în 2020

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au demarat în a doua parte a lunii martie și au adus schimbări semnificative față de edițiile anterioare, printre care și posibilitatea de a cumpăra motociclete prin aceste programe.

Pe perioada stării de urgență, certificatele de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale se pot trimite producătorului validat cu care colaborează solicitantul primei de casare ori ecobonusului sau AFM, după caz, și atunci când au fost obținute prin mijloace electronice.

În cazul în care aceste certificate de atestare fiscală nu pot fi obținute de la autorități acum, cei interesați să obțină bani de la stat pentru schimbarea mașinii pot da o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că și-au plătit toate taxele, impozitele ori eventualele amenzi și contribuții către bugetul local.

Avantajele șoferilor în programul Rabla

Programul Rabla are la bază acordarea unei tichet în valoare de  6.500 lei  pentru o mașină veche casată, utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum  140g CO2/km în regim WLTP.  Pentru achiziția unui autoturism nou se poate folosi un singur tichet Rabla.

Pe langă suma de 6.500 lei, utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri în cazul în care se îndeplinesc condițiile de mai jos:

  -  un eco-bonus de 1.000 lei  (suplimentar față de prima de casare), pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 105g CO2/km în regim WLTP.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

-  un eco-bonus de 1.000 lei  (suplimentar față de prima de casare) pentru achizitia unei mașini cu sistem GPL.

 -  un eco-bonus  de 2.500 lei  pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si