Una dintre cele mai așteptate vești în această perioadă este aici. S-a decis când vor avea loc alegerile europarlamentare din acest an.

Alegerile europarlamentare din 2024 vor avea loc în aceeași zi cu alegerile locale.

Când vor avea loc alegerile europarlamentare din 2024? Calendarul alegerilor 2024

PNL și PSD a decis comasarea alegerilor, iar românii vor fi chemați la vot pe data de 9 iunie la alegerile europarlamentare, dar și la alegerile locale. Ambele alegeri se vor ține în aceeași zi.

Citește și: Cum se votează la alegerile europarlamentare din 2024?

Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în iarnă, pe 8 decembrie 2024. Pe de altă parte, alegerile prezidențiale ar fi „programate” pentru luna septembrie, însă nu se cunoaște, încă, o dată clară la care vor avea loc. Se preconizează că primul tur al alegerilor vor avea loc pe data de 8 septembrie 2024, iar turul al doilea ar avea loc pe data de 22 septembrie 2024.

calendarul anului 2024

Consultă calendarul alegerilor din 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Comasarea alegerilor nu este singura veste din această perioadă. Ce s-a mai decis

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au prezentat calendarul electoral pentru acest an și strategia din spatele lui.

Practic, s-a decis ca alegerile europarlamentare și alegerile locale să aibă loc în aceeași zi, pe 9 iunie 2024. Pe lângă această veste, PSD și PNL vor candida pe liste comune la alegerile europarlamentare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Totodată, fiecare partid va avea candidați proprii la alegerile locale, alianțele punctuale în teritoriu nefiind date la o parte.

Alegerile prezidențiale din septembrie ar putea avea o cu totul altă dată, față de cea menționată anterior. Ar fi o variantă ca ele să aibă loc pe 1 (primul tur) și 15 septembrie (al doilea tur). 

„Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date sunt, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor”, a menționat Marcel Ciolacu, conform Mediafax.

marcel ciolacu

Marcel Ciolacu a explicat când ar putea avea loc alegerile prezidențiale din acest an.

[Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu]

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au menționat că deciziile legate de o posibilă alianță și după alegerile europarlamentare și un candidat comun PSD-PNL vor fi luate abia după alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Marcel Ciolacu a precizat că printre cele mai importante obiective se află „a intra cu drepturi depline anul acesta și în 2026 România să fie membră OCDE”, conform Hotnews.ro

Citește și: VIDEO- Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, agreată de liderii Coaliției! Cum ar putea fi organizate alegerile prezidențiale?

Parlamentul European digitalizează alegerile europene

Parlamentul european lansează o serie de instrumente digitale înainte de alegerile europarlamentare pentru a comunica mai ușor cu alegătorii, dar și pentru a oferi presei toate informațiile legate de scrutin, conform Agerpres.

Serviciul de presă al PE lansează două instrumente ce vor putea fi accesate simplu, prin scanarea unor coduri QR. Unul este un site special pentru alegerile europene( elections.europa.eu), iar al doilea este un kit pentru presă cu informații utile despre alegerile europarlamentare și Parlamentul European.

Site-ul dedicat alegerilor europene va avea un buton care le va reaminti alegătorilor când trebuie să voteze la aceste alegeri, printr-un e-mail.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si