Anul 2024 vine peste români cu patru tipuri de alegeri importante pentru viitorul României.

În urma ultimelor discuții s-a decis comasara alegerilor locale cu cele europarlamentale, astfel încât românii au o situație mai clară a numărului dăților la care vor fi chemați la vot.

Când vor avea loc alegerile locale? Calendarul alegerilor din 2024

Așa cum am menționat anterior, s-a decis comasarea alegerilor, motiv pentru care românii vor fi chemați pe 9 iunie 2024 să voteze la alegerile locale, dar și la cele europarlamentare.

Aceste două alegeri se țin în aceeași zi.

Citește și: Alianța de guvernare PSD-PNL, anunț privind calendarul alegerilor din 2024. "Am discutat un proiect important"

Calendarul alegerilor 2024  arată în felul următor, până acum:

  • Alegeri europarlamentare și alegeri locale – 9 iunie 2024
  • Alegeri parlamentare- 8 decembrie 2024
  • Alegeri prezidențiale – septembrie (se vorbește despre data de 8 septembrie pentru primul tur, urmând ca pe 22 septembrie să fie turul al doilea)

vot alegeri

Consultă calendarul alegerilor din 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Ce îi așteaptă pe români la alegerile din 2024?

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a spus despre alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 9 iunie 2024, că reprezintă un „test crucial” pentru partidele politice, în contextul creșterii partidelor extremiste, conform stirileprotv.ro

Analistul a menționat importanța mobilizării electoratului și a subliniat activitatea remarcabilă a partidelor mai „mici” cum ar fi AUR pentru că se implică destul de mult în mediul online, dar și prin intermediul mijloacelor tradiționale de informare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Românii vor vota la alegerile europarlamentare  din acest an 33 de membri ai Parlamentului European.

Alegerile locale au loc tot în 2024, deoarece mandatele primarilor și ale aleșilor locali vor expira în toamnă. S-ar fi decis comasarea alegerilor pentru că în acest fel primarii ar fi mai motivați să îi mobilizeze pe alegători și în acest fel ar putea să își consolideze poziția în zonele de care aparțin.

Alegerile parlamentare sunt stabilite pentru data de 8 decembrie 2024. Liderul PSD și Premierul României, Marcel Ciolacu, a menționat că își va depune mandatul dacă partidul lui nu va ieși fruntaș la alegeri.

steag ue

Alegerile europarlamentare au loc în aceeași zi cu alegerile locale în 2024.

[Sursa foto: Unsplash]

Alegerile prezidențiale au fost mutate în luna septembrie, însă momentan nu se cunoaște data exact la care vor avea loc. Se preconizează că primul tur ar avea loc pe 8 septembrie 2024, iar turul doi pe 22 septembrie 2024.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Cum se votează la alegerile locale din 2024?

În țara noastră, alegerile locale, cele europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate într-un singur tur. Cele care se organizează în două tururi sunt alegerile prezidențiale, în cazul în care niciun candidat nu obține 50%+1 din numărul total de voturi exprimate.

Alegerile locale și cele europarlamentare sunt organizate o dată la patru ani, iar alegerile europarlamentare și cele prezidențiale se organizează din cinci în cinci ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si