Când vor avea loc alegerile locale pentru primăria Sectorului 5. Fostul edil, Cristian Popescu Piedone, a pierdut funcția după condamnarea în dosarul „Colectiv”
Când vor avea loc alegerile locale pentru primăria Sectorului 5. Cine îl va înlocui pe Cristian Popescu Piedone, la Primăria Sectorului 5?
Când vor avea loc alegerile locale pentru primăria Sectorului 5. Cristian Popescu Piedone a condus Primăria Sectorului 5 până pe 12 mai 2022, atunci când a fost condamnat defintiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. Însă, înainte de a primi sentința, Piedone și-a delegat o parte din atribuţiile de primar.
Iată cine îl va înlocui pe Cristian Popescu Piedone, la Primăria Sectorului 5!
Când vor avea loc alegerile locale pentru primăria Sectorului 5?
În data de 12 mai 2022, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au pronunțat decizia finală în ceea ce îl privește pe fostul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.
Astfel, luând în calcul că ar putea ajunge la închisoare, Cristian Popescu Piedone și-a delegat o mare parte din atribuțiile de primar încă de la începutul lunii mai.
La acea vreme, Cristian Popescu Piedone a menționat că decizia de a-și delega o parte dintre atribuții este necesară pentru ca instituția să poată funcționa normal în cazul în care el va ajunge la închisoare. Astfel, Primăria Sectorului 5 va fi condusă de unul dintre cei doi viceprimari.
„Într-o eventualitate, ferească Dumnezeu de o decizie nefavorabilă, instituţia trebuie să funcţioneze. Ideea e să te pregăteşti, dacă mâine nu se întâmplă nimic (n.r
3 mai 2022), nu e problemă. Dar să stai la decizia prefectului… I le-am delegat ca să aibă instituţia continuitate. Nu ştiu niciun verdict, dar pentru orice eventualitate. E o normalitate a delega competenţele, m-am gândit tot la instituţie şi nu la mine”, declara Cristian Popescu Piedone la începutul lunii mai, atunci când ar fi trebuit să afle sentința finală în dosarul Colectiv, potrivit adevarul.ro.
Viceprimarul Mircea Horaţiu Nicolaidis a primit delegarea de atribuții din partea lui Piedone pentru o perioadă de 6 luni.
Asta, în condițiile în care, potrivit Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 5 cu nr 211/17.12.2020- Mircea Horațiu Nicolaidis este singurul care îi poate ține locul primarului Sectorului 5.
Recent, Mircea Horaţiu Nicolaidis a confirmat că a preluat atribuțiile lui Piedone și a susținut că ar urma alegeri anticipate parțiale (adică alegeri doar pentru funcția de primar- n.red.)
în 6 luni, potrivit Agerpres.
Tot în acest timp, vor trebui organizate alegeri locale parțiale anticipate, pentru desemnarea unui nou primar, după cum prevede Codul Administrativ.
Articolul 438 al Codului Administrativ prevede că delegarea de serviciu se poate face pe maxim 6 luni într-un an calendaristic.
De asemenea, legea prevede ca după încetarea mandatului primarului, prefectul trebuie să emită un ordin prin care să constate acest lucru.
Acest ordin are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, potrivit lege5.ro.
Rămâne de văzut, însă, ce decizie va lua prefectul Capitalei, Toni Greblă, recent numit cu susținerea PSD.
Cristian Popescu Piedone, fostul edil, își va petrece următorii 4 ani după gratii
Curtea de Apel București a anunțat joi, 12 mai, sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, tragedia în care și-au pierdut viața 64 de persoane.
În acel timp, Cristian Popescu Piedone era primar al Sectorului 4. El a primit patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Fostul primar, Cristian Popescu-Piedone a fost acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Sectorului 4. Astfel, infracțiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.