Close sidebar
Close sidebar

Canicula care a omorat 62 de persoane in Portugalia se indreapta spre Romania. Caldura tropicala ne va coace in weekend

Pe fondul unei canicule infernale, in Portugalia a izbucnit saptamana trecuta un incendiu de vegetatie care a ucis 62 de persoane. in acest weekend, valul de caldura ajunge in Romania. Temperatura medie a caniculei tropicale care va atinge tara noastra va fi cu 8 grade mai mare decat normalul. in sudul tarii, maximele vor depasi 35 de grade.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizeaza cetatenii romani care calatoresc in Portugalia privind codul rosu de canicula pentru centrul acestui stat si cel portocaliu pentru restul tarii si recomanda ocolirea zonelor cu incendii de vegetatie din regiunea Leiria. Portugalia se confrunta in prezent cu cele mai grave incendii de vegetatie din istoria recenta, soldate cu 62 de morti. Lusitanii au decretat doliu national de trei zile in urma acestei tragedii. in acest moment, in Lisabona temperatura maxima este de 31 de grade, cu 5 grade peste temperatura maxima normala la ei pentru aceasta perioada a anului: 24 de grade Celsius.

Caldura naucitoare la care asistam este efectul, spun specialistii, modificarilor climatice determinate de actiunea umana, respectiv industrializarea. Bioxul de carbon emis in cantitati mari in atmosfera de fabrici creeaza asa numitul ”efect de sera”, care incalzeste atmosfera si da peste cap clima. Iar faptul ca SUA tocmai au refuzat sa semneze un protocol de diminuare a activitatilor industriale producatoare de bioxid de carbon, va accentua criza climatica actuala.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

”Datorita incalzirii globale, in sistemul climatic avem o cantitate din ce in ce mai mare de energie transferata intre componentele sistemului mult mai intens. Avem astfel o crestere a frecventei manifestarilor extreme de vreme. Contrastul termic este mult mai mare in ultimul timp. Trecerile se fac mai frecvent de la perioade cu vreme mult mai calda decat in mod obisnuit la cele cu temperaturi normale, astfel ca, per total, avem o tendinta spre incalzire”, ne-a spus Roxana Bojariu, climatologul Administratiei de Meteorologie.

Exista si alte puncte de vedere, care ne imbarbateaza si ne spun ca asistam la o modificare climatica ciclica, adica este naturala si au mai trecut prin ea si alte generatii de oameni.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI