Vremea capricioasă cu care ne confruntăm vara aceasta, căci multe au fost episoadele ba de caniculă, ba de vijelii, ploi și grindină ne afectează mai mult decât am crede.

Specialiștii spun că schimbările de temperatură contribuie la starea noastră fizică și psihică. Pe lângă disconfortul termic simțit la nivel fizic, psihologul Valentina Vasilica Isopescu trage un semnal de alarmă și spune că și stresul, anxietatea și chiar depresia pot fi cauzate de valurile de căldură care au pus stăpânire pe România.

Citește și: De ce nu sunt oamenii bogați fericiți? Explicația uluitoare a psihoterapeuților

caniculă

Femeie

[Sursa foto: Freepik]

Boli psihice cauzate de vremea de afară

Dacă pe termen scurt este vorba doar de modul în care încercăm să ne adaptăm la vremea de afară, pe termen lung schimbările climatice afectează atât sănătatea fizică cât și cea mentală.

„Pot duce la stres, anxietate și chiar depresie, pe măsură ce oamenii se confruntă cu incertitudini legate de viitorul mediului, pierderea locuințelor datorită dezastrelor naturale sau presiuni economice generate de condițiile meteorologice extreme”, spune specialistul Valentina Isopescu, conform monitoruldecluj.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Copiii care au îngrozit Franţa. Autorităţile franceze sunt în alertă maximă după atrocităţile săvârșite de doi băieți de 14 și 15 ani- antena3.ro

Citeste si: Regretul unui bărbat care și-a pus panouri solare. „Am o casă care nu poate fi vândută. Valoarea i-a scăzut”- wowbiz.ro

Iar cei mai afectați de aceste schimbări sunt copiii și bătrânii. Aceste două categorii, din cauza temperaturilor de afară, dar și a schimbărilor bruște, de la frig la cald și invers, pot să se confrunte cu deshidratarea și chiar cu probleme cardiace.

„Copiii și vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili la extreme climatice. Temperaturile ridicate pot fi periculoase pentru sănătatea lor, crescând riscul de deshidratare și probleme cardiace”, mai spune specialistul.

caniculă

Fete fericite

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cine este asistentul veterinar găsit mort în mașină? Bogdan ar fi suferit o decepție în dragoste

Și tot psihologul vine și cu câteva sfaturi pentru a ne ajuta să traversăm perioadele capricioase ori foarte călduroase fără a ne pune sănătatea fizică și cea psihică în pericol.

Stilul de viață pe care-l ducem și mâna de ajutor pe care o oferim mediului înconjurător, spune ea, sunt esențiale pentru a trăi sănătos și într-un mediu cât mai propice.

„Adoptarea unui stil de viață sustenabil, utilizarea energiei regenerabile, reciclarea și reducerea consumului sunt pași esențiali. De asemenea, implicarea în inițiative comunitare de plantare de arbori și conservare a apei poate ajuta”, a mai adăugat psihologul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si