"Am auzit si eu declaratiile cand a zis ca sunt aici moastele Sfantului. Eu am lesinat. Deci, eu am lesinat."

"Noi nu am facut sapaturi foarte adanci, ca sa gasim oseminte"

"Cateva pietre si, cumva, sa facem un mormant."

"Vrem sa aducem cateva pietre si sa facem cumva un mormant, cu o cruce, undeva aici.

Ca Inalt Prea Sfintitul a zis ca cimitirul a fost si in zona asta. Noi nu am facut sapaturi foarte adanci ca sa gasim oseminte"

E halucinant, dar, la manastirea Robaia din Arges pare sa se puna la cale o inselatorie strigatoare la cer. Pelerinii ar urma sa venereze o simpla cruce, infipta in pamant, crezand ca sub ea sunt osemintele unui sfant.

Care este de fapt adevarul, reiese din uluitoarele dezvaluiri facute de stareta manastirii in care si-a trait ultimii ani din viata pictorul Parvu Mutu. Dar, sa o luam de la inceput. In anuntul cu privire la canonizare, Patriarhului Daniel facea o precizare clara.

PREAFERICITUL DANIEL: "A devenit monah dupa moartea sotiei, la o manastire din Dambovita si apoi la schitul Robaia, din Arges. Acolo se afla si moastele lui"

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cand au auzit una ca asta, maicutele au ramas masca. In afara de o inscriptie scrijelita in piatra, in locas nu mai e nimic care sa aminteasca de Parvu Mutu. Intr-adevar, osemintele au fost ingropate aici, cu sute de ani in urma, dar nimeni nu le-a gasit urma. Ca sa faca sapaturi, ar trebui sa demoleze cladirile care au fost construite peste vechiul cimitir.

"Am auzit si eu declaratiile cand a zis ca sunt aici moastele Sfantului.

Eu am lesinat. Deci, eu am lesinat. Am zis: Aoleu, maicilor, ce facem? O sa vina credinciosii sa ne intrebe. Zic, hai ca o lucra Duhul Sfant peste ierarhii nostri si o fi ceva." "Eh, acuma gasiti niste oase si... alea sunt"

N-au mai asteptat o minune ci, peste noapte, au nascocit o solutie de compromis, revoltatoare dealtfel. Sa inventeze un marmant. Firesc, vine si o alta intrebare. Oare in cate locuri din tara pelerinii se roaga langa o cruce obisnuita, fara sa stie ca pamantul nu ascunde niciun oscior de sfant?

"Lumea e libera sa se roage, dar tot Dumnezeu e mai puternic, sfintii sunt mai mici"

"Mormantul este la Robaia, incercam sa o dam asa. Imi spuneti intrebarile dinainte sa nu fac vreo gafa si sa ma trezesc cu trasnetele arhieresti in moalele capului"

Pana sa povesteasca in fata camerei de filmat viata celui ce va fi... sfant, maica stareta cere ragaz, ca sa nu-si dea cu stangul in dreptul si sa fie pedepsita de superiori. Dar, cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, stareta se scapa si spune o parte din adevar.

Maica Siluana Ticulescu, stareta Manastirii Robaia: "Nadajduim sa aflam si sfintele oseminte si atunci bucuria va fi cu atat mai deplina". "Si inainte, pelerinii stiau si intrebau daca aici se mai gaseste ceva pictat de Parvu Mutu sau daca a pictat aici.

Acum, cu atat mai mult sunt dornici sa afle si sa se inchine la mormantul cuviosului"

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Credinciosii sunt bulversati, dar nu e nicio gluma. Canonizarea lui ar urma sa aiba loc in aceasta vara si Sfantul Parvu Mutu sa fie praznuit pe data 7 august in fiecare an.

"Din nefericire nu se mai pastreaza nimic... Un document..."
"Dupa 90 s-au spart lacatele, s-a furat, s-a facut un trafic cu icoane, ca la noi"

Daca oseminte nu sunt, nici mormant, nici inscrisuri, exista legenda. O legenda care spune ca Parvu Mutu ar fi fost unul dintre cei mai iscusiti si cunoscuti pictori ai bisericilor din epoca brancovenilor.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: "Supranumele acesta de Mutu nu face trimitere la vreun handicap. Nu era mut, vorbea perfect. Este o aluzie doar la faptul ca atunci cand incepea o pictura, acest act artistic si duhovnicesc era precedat de un post, inclusiv un post al cuvintelor. Deci, nu vorbea si nu manca in timp ce picta"

Maica Siluana Ticulescu, stareta Manastirii Robaia: "A vrut sa se retraga spre o mai deplina comuniune cu Dumnezeu si adancire in rugaciune... Si a venit in 1731, s-a retras la schitul Robaia, unde a si trecut la cele vesnice. Ultima dorinta a lui a fost sa fie inmormantat aici in Vatra Robaii"

In vreme ce se pregateste in graba canonizarea lui, biserica tergiverseaza trecerea la rang de sfant a parintelui Arsenie Boca, despre care miile de credinciosi, care se strang la mormantul lui de la manastirea Prislop, spun ca ar face minuni dupa moarte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si