Prima localitate din România care intră în carantină
După ce s-au înregistrat 32 de cazuri de infecție, o localitate din județul Giurgiu va intra în carantină de miercuri.
Autoritățile au luat hotărârea de a izola localitatea din județul Giurgiu, după creșterea alarmantă a cazurilo r, raportat la numărul relativ mic de locuitori. Totodată, autoritățile se tem că numărul persoanelor care ar putea fi infectate ar putea fi mai mare.
Este vorba despre satul Cartojani, comuna Roata de Jos, după apariția unui focar de infecție. Mai multe persoane confirmate ca fiind infectate au participat la un eveniment privat pe litoral, de unde ar fi putut contacta virusul, potrivit realitateadingiurgiu.net.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Deplasările locuitorilor vor fi limitate, iar autoritățile vor monitoriza strict zona cu ajutorul jandarmilor și polițiștilor.
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că autoritățile au sub monitorizare trei localități din județele Argeș și Brașov, iar, dacă va fi nevoie, vor intra în carantină.
„Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ.
La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr… În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului”, a declarat Ludovic Orban.„Dacă într-o localitate – de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş – există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum 3 cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului”, a spus Orban.