„Am decis luarea unor măsuri imediate. De asemenea, s-a discutat despre actele normative care trebuie emise în aplicarea legii. Vă dau numai câteva elemente din cadrul discuției. Prima și cea mai importantă este cea legată de cei peste 4.000 de cetățeni români, care fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecați, fie au fost diagnosticați pozitiv, dar nu s-au internat.

Pentru aceste cazuri DSP-urile, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă pe de o parte obligativitatea izolării la domiciliu, pe de altă parte reevaluarea stării de sănătate prin

diagnoticare, urmând ca dacă s-au vindecat să iasă din izolare, iar dacă sunt diagnosticați pozitiv, dacă sunt asimptomatici, să rămână 14 zile în izolare la domiciliu sub tratament și supraveghere medicală, iar dacă au simptome și necesită internare să se dispună internarea în spital”, a spus Orban.

Reguli pentru cei care vor să călătorească

Premierul a vorbit și despre prioritizarea testării, în contextul creșterii numărului de persoane care pleacă în vacanță.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Legea carantinei și izolării intră în vigoare. Modificări de ultim moment

„O să avem o anumită prioritizare în ceea ce privește testarea. Prioritate la testare trebuie să se acorde celor care e necesară testarea în baza protocolului. Abia apoi pentru cei care vor să călătorească. De asemenea, am discutat despre un aspect extrem de important și anume derularea ancheelor epidemiolgice: va di emis un ordin în care să se scrie f.

clar cum să se coducă ancheta, măsurile care se impun și măsurile care se impun pentru persoanele”, a precizat Ludovic Orban.

Legea carantinei și izolării a intrat în vigoare marți

Forma finală a  legii privind carantina  prevede, printre altele, că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. A fost eliminată complet din lege sintagma „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.

Record de noi cazuri de coronavirus

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 994 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 297 de pacienți.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 984.396 de teste.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si