Close sidebar
Close sidebar

Raed Arafat a anunțat cine va intra în carantină și izolare

Marți a intrat în vigoare legea carantinei și izolării, iar Guvernul s-a reunit pentru a completa HG privind starea de alertă.

Alex Dumitrescu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La începutul ședinței, premierul Ludovic Orban a reamintit că peste 900 de pacineți au cerut externarea și mai mult de 3000 au cerut externarea, după decizia CCR.

„În sfârșit avem Legea izolării, carantinării, care a intrat în vigoare de la ora 0.00.

Trebuie să reamintim românilor că în urma deciziei CCR peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament. Nu am avut nici posibilitatea legală de a impune izolarea lor la domiciliu.

Pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă nu am putut dispune izolarea contacților. Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte extrem de negative.

Obligația noastră este să luăm toate măsurile pentru a opri răspândirea epidemiei. În cursul dimineții am avut pe video reuniunea CNSU care a luat deciziile necesare.”, a declarat Ludovic Orban.

Ședința de Guvern privind legea carantinei și izolării

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat cine va intra în carantină și izolare.

„Se certifică pandemia de Covid-19.

Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat.

Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai mare decât cea din România.

Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP.

Sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri”, a precizat Arafat.

Ce prevede Legea carantinei și izolării

Forma finală a legii privind carantina prevede, printre altele, că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. A fost eliminată complet din lege sintagma „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI