Creativitatea în dezinformare nu are limite, atrag atenția cei care coordonează campania de vaccinare în România. Potrivit acestora, postări care leagă un joc online numit „Omikron: The Nomad Souls”, lansat de compania Microsoft în 1999, de noua tulpină Covid-19 numită Omicron au fost distribuite de mii de ori în ultimele săptămâni.

Citeste si: Testele rapide nu sunt întotdeauna eficiente pentru a detecta tulpina Omicron

Cei care au făcut legătura, pe rețelele sociale, între jocul vechi de 22 de ani și noua tulpină de coronavirus spun că pandemia a fost plănuită. Autoritățile medicale de la București arată că noua variantă de coronavirus nu are nicio legătură nici cu jocul, nici cu Bill Gates.

Citeste si: Planul de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei. În România s-au înregistrat 38 de cazuri cu Omicron. Declarațiile ministrului Sănătății

RoVaccinare: Jocul Omikron nu are nimic de-a face cu Covid-19 

Utilizatorii rețelelor sociale sugerează că nu este o coincidență, ci un indiciu că pandemia actuală a fost planificată. Însă, deși jocul există și a fost lansat de Microsoft, nici compania, și nici Gates nu au fost implicați în crearea lui, spun cei de la Rovaccinare. Și nu are nimic de-a face cu Covid-19.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultima oră despre certificatul COVID-19

Potrivit sursei citate, „Omikron: The Nomad Soul” este un joc de aventură cu împușcături și mișcări de luptă. Orașul fictiv „Omikron” este principalului oraș dintr-un număr total de cinci aflate pe planeta Phaenon, unde are loc jocul de aventură.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Varianta Omicron a Covid-19 a fost detectată de oamenii de știință din Africa de Sud. Deoarece varianta are un număr mare de mutații, OMS a clasificat-o pe 26 noiembrie ca fiind o variantă care determină îngrijorare.

OMS numește variante de îngrijorare în ordinea alfabetului grecesc (explicația OMS este aici). Literele „Nu” și „Xi” au fost sărite din motive de claritate, „Nu” sună similar cu cuvântul „nou” și „Xi” este un nume de familie comun.

RoVaccinare prezintă mai multe informații despre cum s-a propagat această informație falsă. Știința se bazează pe date și nu pe presupuneri nefondate, mai spun experții români.

Teoria conspirației despre Omikron, dezmințită

După ce a urmărit istoria jocului prin sursele online prezentate mai sus, AFP a contactat echipa Microsoft pentru comentarii. „Acest joc video nu a fost dezvoltat de Microsoft/Bill Gates”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft pentru AFP într-un email din 17 decembrie 2021.

Utilizatorii rețelelor sociale cred că acest joc este dovada că pandemia de Covid-19 a fost planificată, legând jocul de varianta numită Omicron, depistată în noiembrie 2021.

„Totul e conspirație sinistră, programată satanic! Oculta își realizează programul pas cu pas”, spune un comentariu pe o rețea socială.

Potrivit sursei citate, aceste postări sunt înșelătoare. Deși este adevărat că un joc numit „Omikron: The Nomad Soul” există și a fost disponibil pentru platformele Microsoft, nu există nicio legătură cu evenimentele curente. Nici Gates, nici compania sa nu au fost implicate în crearea jocului, care a fost dezvoltat de o companie independentă.

Ce este jocul Omikron

„Omikron: The Nomad Soul”, un joc de aventură lansat în noiembrie 1999, a fost dezvoltat de Quantic Dream, un dezvoltator și editor francez de jocuri video cu sediul la Paris. Compania a fost fondată în 1997 de David Cage, scriitor și regizor al mai multor jocuri video. Cage a scris și regizat „Omikron”.

Jocul a fost publicat de editorul britanic de jocuri video, Eidos Interactive (o companie cumpărată în 2009 de Square Enix), care l-a lansat pentru Microsoft Windows în noiembrie 1999 și pentru consolă de jocuri video pentru acasă Dreamcast în iunie 2000. Jocul este încă disponibil astăzi pentru cumpărare pe multe platforme, cum ar fi pe Amazon aici, precum și prin serviciile de distribuție digitală a jocurilor video Steam aici și Gog aici. De asemenea, jucătorii pot cumpăra jocul și de pe site-ul Square Enix.

Cântărețul și compozitorul englez David Bowie a făcut și el parte din jocul video, având rolul ființei virtuale Boz. Muzicianul a permis și ca o interpretare grafică fantastică să fie făcută după el pentru acest rol. În plus, soția sa, supermodelul Iman Abdulmajid, a făcut și ea parte din distribuție, ca model pentru unul dintre personaje (Iman 631), după cum a relatat baza de date care cuprinde informații despre jocurile video MobyGames. Bowie a oferit și coloana sonoră a jocului.

Un citat special din personajul Boz i-a determinat pe teoreticienii conspirației să creadă că jocul este dovada că noua variantă de coronavirus face parte dintr-un plan guvernamental (aici). „Treziți-vă, oameni din Omikron! Reshev și guvernul său corupt vă alină la somn pentru a vă controla mai bine. V-au transformat în marionete care sunt manipulate de Ix și demoni. Alăturați-vă Celor Treziți și ridicați-vă pentru a lupta pentru libertatea voastră. Împreună putem câștiga”, spune personajul.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

AFP a mai verificat anterior afirmații false cu privire varianta Omicron, arătând că nu există nicio planificare în lansarea acesteia, precum și că nu a existat niciun film numit „Varianta Omicron” lansat în anii 1960 despre un virus care ucide omenirea.

AFP a verificat, de asemenea, mai multe afirmații false despre Bill Gates, precum că ar fi cerut o reducere a populației prin vaccinare obligatorie și că este implicat în planificarea pandemiei de Covid-19.

Cine este Bill Gates

Bill Gates, cunoscut cel mai bine ca fiind co-fondatorul Microsoft în 1975, a lansat Fundația Bill și Melinda Gates împreună cu fosta sa soție, Melinda, în 2000. Potrivit site-ului său, Fundația a cheltuit de atunci un total de 53,8 miliarde de dolari pentru finanțare filantropică.

Dezvoltarea și distribuirea vaccinurilor Covid-19 este una dintre prioritățile Fundației. Până în decembrie 2020, Fundația Bill și Melinda Gates a investit un total de 1,75 miliarde de dolari în combaterea Covid-19, inclusiv în finanțarea pentru Covax, o inițiativă globală de asigurare a accesului echitabil la vaccinurile Covid-19.

Sursa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si