Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au precizat că informaţia potrivit căreia vor fi înfiinţate unităţi care vor avea ca obiectiv „filarea” cetăţenilor este falsă.

Unități de filaj în cadrul MAI? Ce spune proiectul de lege 

Precizarea vine în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind aşa-zisa „înfiinţare a unor unităţi de filaj la Ministerul Afacerilor Interne”.

Citește și: Noi informații în cazul copilului care ar fi fost ținut captiv și pus la munci grele la stâne, în Brașov. ,,Nu i-a plăcut şcoala. Îi plăceau oile''

Potrivit sursei citate, este în totalitate falsă informaţia potrivit căreia ministrul Cătălin Predoiu sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuţii în a stabili care persoane urmează să fie spionate sau înregistrate.

MAI reacționează în scandalul „unităţilor de filaj" împotriva cetățenilor

MAI reacționează în scandalul „unităţilor de filaj" împotriva cetățenilor

[Sursa foto: Facebook / Poliția Română]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul  PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil, care a fost transmis Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.

Extinderea unor prevederi existente la nivelul Poliţiei Române 

"Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor şi garanţiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliţiei Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice şi sancţionării şi prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma

să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General pentru Imigrări”, arată comunicatul de presă al MAI.

Conform MAI, este vorba despre aplicarea modalităţilor de lucru existente la nivelul Poliţiei Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam şi de poliţiştii de frontieră, angajaţii Inspectoratului General pentru Imigrări şi jandarmii, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zone publice.

Citește și: Gestul șocant făcut de un tânăr, pe străzile din Focșani! Localnicii au trăit momente de spaimă. ,,Eu sunt Dumnezeu"

"În acelaşi timp, pot fi înregistrate, doar din spaţiul public, nu şi din cel privat, ocazional şi nu cu caracter sistematic şi continuu, imagini din timpul acţiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenţei informaţiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenţie".

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Acest instrument este utilizat şi de autorităţile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanţie a legalităţii acţiunilor şi un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului şi protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, spun oficialii MAI.

Ce va face Poliția cu imaginile înregistrate

Ordinul de ministru la care e făcută referirea în proiectul de lege urmează să stabilească doar regulile tehnice şi organizatorice privind păstrarea, actualizarea şi utilizarea bazelor de date.

Acest act normativ va parcurge procedura de consultare publică, dezbatere şi publicare în Monitorul Oficial, mai transmite Ministerul de Interne.

Reprezentanţii MAI mai menţionează că prin acest proiect de lege sunt introduse garanţii că imaginile surprinse pe dispozitivele anterior menţionate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, respectiv pentru apărarea ordinii şi liniştii publice, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi prevenirea şi descoperirea infracţiunilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si