Mulți se întreabă care este cea mai mică pensie din România, în contextul în care acestea urmează să se recalculeze. Nu poți să fii însă pensionar al sistemului public de pensii decât dacă ai stagiul minim de cotizare, informează Gândul.

Care este pensia minimă în România?

Așadar, legea prevede că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet, de 35 de ani.

De asemenea, pensia socială minimă garantată este de 1.281 de lei, iar cei care o au mai mică de atât, vor primi diferența până la această sumă. Statul va suporta aceste cheltuieli, indiferent de suma cotizată.

Cea mai mică pensie România

Imagine reprezentativă pentru pensionari.

[Sursa foto: iStock]

Totodată, suma stabilită ca indemnizație socială pentru pensionari a crescut de la 1.000 de lei în 2022 la 1.125 lei în 2023. În anul 2024 aceasta a ajuns să fie de 1.281 lei, mai scrie sursa citată mai sus.

Citește și: Când intră pensiile pe card în luna mai 2024. Anunț de la Guvern: "Acest gest contează mult înainte de Sărbătorile creștinești"

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

După ce vor avea loc recalculările, adică până pe data de 1 septembrie, cine are 35 de ani lucrați, ar putea primi 500 de lei în plus la pensie, respectiv 900 de lei, doar pe baza punctelor de stabilitate. 

Formula de calcul: VPR x Numărul total de puncte.

  • VPR= 81 lei
  • Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive.
  • Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru a primi indemnizația socială?

Pentru a primi indemnizația socială pentru pensionari, persoanele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
  • să aibă domiciliul în România;
  • nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1.281 lei.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat şeful CNPP.

Schimbarea va afecta atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pensionarii aflați deja în plată”, a anunțat Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, potrivit Capital.

Cea mai mică pensie România

Imagine reprezentativă pentru pensionari.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 

Conform statisticilor CNPP, 3.812.232 de persoane s-au pensionat la vârsta legală, dintre care 2.189.608 erau femei. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si