Într-un interviu oferit CNN, Hamish de Bretton-Gordon a explicat de ce războiul nuclear total nu este încă în cărți în planurile Kremlinului.

Loviturile asupra centralelor nucleare

Pe măsură ce războiul convențional al lui Putin are de furcă în Ucraina, mă aștept ca rușii să se îndrepte tot mai mult către războiul neconvențional.

Citeste si: Anunț de la Kremlin: ofensiva Rusiei va continua până la controlul total al regiunii Donețk

În centrul acestei mișcări se află atacarea civililor, mai degrabă decât a forțelor de opoziție. Acest lucru se manifestă prin atacuri asupra spitalelor, școlilor și infrastructurii „periculoase”, cum ar fi centralele chimice și centralele nucleare. Dacă acestea sunt atacate, pot deveni arme chimice sau nucleare improvizate.

Rușii speră că, dacă poporul ucrainean renunță, armata va urma rapid, ceea ce, în opinia mea, este o presupunere extrem de greșită – ambele categorii dau dovadă de mult mai multă putere decât rușii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Am văzut de mai multe ori în Ucraina situații în care forțele ruse par să bombardeze în mod deliberat fabricile chimice pentru a provoca o contaminare.

Deși aruncarea în aer a acestor centrale nu ar crea o explozie nucleară similară cu detonarea unei arme, ar putea răspândi resturi radioactive și ar putea contamina sursele locale de apă ”, spune acesta.

Probabilitatea unor scenarii nucleare

În opinia mea, utilizarea armelor nucleare strategice este extrem de puțin probabilă. Acesta este un război pe care nimeni nu îl poate câștiga și, în acest moment, nu pare probabil ca acest conflict regional din Europa să ducă la un război nuclear global care ar putea distruge planeta pentru multe generații.

Citeste si: Mihail Hodorkovski, magnatul rus aflat în exil, prevede răsturnarea lui Putin de la putere

Cred că armele nucleare tactice ale lui Putin sunt inutilizabile. Chiar dacă vehiculele lor funcționează, în momentul în care își vor porni motoarele pentru a se deplasa, vor fi detectate de serviciile de informații americane și NATO.

Sper că discuțiile private pe care administrațiile Biden și Putin le-au purtat sunt de tipul „vă mutați armele nucleare tactice, iar NATO le va elimina cu rachete ghidate cu rază lungă de acțiune”. S-ar părea că acesta este cazul din ceea ce Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională de la Casa Albă, a dezvăluit în weekend.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cel mai probabil scenariu nuclear este, cred, un atac al Rusiei asupra unei centrale nucleare din Ucraina. Acest lucru ar putea avea un efect similar cu o explozie nucleară tactică, dar ar fi mai ușor de negat pentru ruși, care acuză Ucraina că și-a bombardat în mod deliberat propriile centrale electrice.

Doar Rusia are arme nucleare tactice în acest conflict, așa că ar fi de netăgăduit, dacă sunt folosite, că Rusia este responsabilă și, prin urmare, va declanșa acțiunea NATO. Forțele convenționale rusești sunt atât de degradate, încât probabil că ar fi depășite rapid de forțele NATO, ceea ce, cu toate deficiențele lui, probabil că și Putin își dă seama de asta”, a mai precizat acesta, potrivit CNN.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si