Care este, de fapt, miza războiului din Ucraina. De ce a ales Rusia să-și invadeze țara vecină
Rădăcinile conflictului dintre Rusia şi Ucraina sunt adânci. În esenţă, Moscova nu acceptă independenţa Kievului.
Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au un istoric îndelungat, care ajunge până în Evul Mediu. Rădăcinile ambelor ţări sunt comune şi se regăsesc în aşa-numita Rusie Kieveană. Preşedintele Vladimir Putin evidențiază deseori termenul de "un singur popor". Drumurile celor două naţiuni au fost secole la rând separate.
Citeste si: Ce riscă cetățenii din Rusia care protestează împotriva invaziei din Ucraina
Rusia a evoluat politic până a ajuns un imperiu.
Cel mai important conflict al secolului XXI a început în estul Europei în urmă cu patru zile, odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei vecine, agresiune cu grave implicaţii asupra geopoliticii mondiale.
În vreme ce Rusia a evoluat politic până a ajuns un imperiu, Ucraina nu a reuşit să pună bazele unui stat propriu. În secolul al XVII-lea, mari zone din actuala Ucraină deveneau parte a Imperiului Ţarist. După dezintegrarea acestuia, în 1917, Ucraina a devenit pentru scurt timp independentă, până când Rusia sovietică a recucerit-o cu arma în mână.
Citeste si: Cea mai puternică rugăciune în caz de război. Rostește-o pentru vecinii noștri, ucraineni
În decembrie 1991, Ucraina, alături de Rusia şi Belarus, sunt cele trei republici înfrăţite care pecetluiesc dezintegrarea Uniunii Sovietice. Din dorinţa de a-şi păstra influenţa, Moscova pune bazele Comunităţii Statelor Independente (CSI), ca instrument de control. Kremlinul credea să statul vecin va rămâne un aliat de nădejde şi prin dependenţa sa de gazul rusesc. Realitatea este însă diferită. În vreme ce Rusia şi Belarus au format o alianţă strânsă, Ucraina a privit tot mai cu jind spre vest.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ar putea fi desigur un bluf, după cum nu e deloc exclus ca războiul să nu se întâmple pentru că miza lui Vladimir Putin nu e Ucraina. Ea e un mijloc pentru miza cea mare.
Rusia vrea o reconfigurare a ordinii mondiale, în care să aibă un rol cu mult mai pregnant în negocierea securității în Europa, în concordanță cu termenii și condițiile ei.
Rusia vrea să aibă la scară globală alt rol și altă poziție decât acum, îi convine un echilibru al puterii de tip neorealist.
Toată demonstrația de forță din Ucraina, ridicarea mizei intră în logica Rusiei de a forța ca negocierea cu SUA și ceilalți parteneri care contează să aibă loc acum, nu mai târziu.
Kremlinul a fost iritat de atitudinea Kievului, dar nu s-a ajuns la un conflict în anii '90. Moscova părea relaxată, pentru că occidentul nu intenţiona să integreze Ucraina. Rusia însăşi era slăbită economic şi adânc implicată în războiul din Cecenia.
În 1997, prin semnarea aşa-numitului "Acord de prietenie dintre Ucraina şi Federaţia Rusă", Moscova recunoştea graniţele Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea, locuită majoritar de etnici ruşi.Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o "statalitate autentică", ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.
“Ucraina modernă a fost creată în totalitate de Rusia, mai exact de Rusia bolşevică şi comunistă. Acest proces a început imediat după Revoluţia din 1917. Ucraina nu este doar un stat vecin, ci este o parte a istoriei şi culturii noastre, sunt prietenii noştri, membri ai familiilor noastre. Membrii acestor teritorii erau numiţi în trecut ruşi. Este un fapt istoric că Ucraina modernă este rezultatul politicilor sovietice al căror autor şi arhitect a fost Lenin.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Aceste lucruri pot fi verificate în arhive. Ulterior, înaintea celui de-al II-lea Război Mondial, Stalin a anexat-o la URSS şi a transferat Ucrainei unele teritorii care anterior aparţinuseră Poloniei, României şi Ungariei. Iar, în 1954, din anumite motive, Hruşciov a preluat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. În acest fel s-a format Ucraina sovietică”, a afirmat Vladimir Putin.
„Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă- să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”. Putin a cerut Parlamentului „să aprobe decizia și să ratifice acordurile de prietenie și ajutor reciproc cu cele două republici”, documente pe care el le-a semnat.
Citeste si: Ucraina le promite bani militarilor ruși care se predau. Ce se știe despre primul schimb de prizonieri