Diferența dintre oprirea și staționarea mașinii. Aceste două noțiuni au stârnit mereu confuzie în rândul celor care au susținut proba teoretică pentru examenul auto.

Iată care este, de fapt, diferența dintre oprirea și staționarea mașinii!

Diferența dintre oprirea și staționarea mașinii

Indicator oprire interzisă.

Care este diferența dintre oprire și staționare?

Potrivit Noului Cod Rutier, intrat în vigoare la începutul anului 2022, diferența dintre oprire și staționare constă în diferența de timp în care mașina autoturismul a fost imobilizat în locul unde a fost lăsat.

Când mașina a stat mai mult de cinci minute într-un anumit loc este vorba despre staționare. 

Dacă mașina a stat mai puțin de cinci minute vorbim de oprire.

Aceste informații se găsesc la articolul 63 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare. Aici, se explică în următorul mod: „Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Accident grav în Frumușani. Doi adulți și doi copii au murit

Există și câteva excepții. Nu este considerată oprire pentru îmbarcarea sau coborârea unor persoane, dacă prin acea manevră nu a fost deranjat traficul pe drumul respectiv sau atunci când autovehiculele cu o masă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât distribuie alimente la unități comerciale, potrivit playtech.ro.

Diferența dintre oprirea și staționarea mașinii

Indicator staționre interzisă.

Când sunt interzise oprirea și staționarea?

Șoferii care nu respectă regulile trebuie să știe că amenzile sunt usturătoare. Potrivit Articolului 63 din Codul Rutier, oprirea voluntară a vehiculelor este interzisă în anumite situații. Spre exemplu, oprirea este strict interzisă în zonele de acțiune ale indicatorului de „oprire interzisă”.

Totodată, nu este permisă oprirea pe poduri, sub pasajele denivelate, în curbe, dar și în alte zone unde vizibilitatea este redusă sub 50 m.

Este foarte important ca mașina să nu fie oprită pe trecerile de pietoni și la mai puțin de 25 de m de acestea. Explicația este că vizibilitatea șoferilor este limitată în astfel de cazuri, iar pietonii nu pot fi observați din cauza mașinilor oprite.

Staționarea este interzisă în situațiile și în locurile unde nu este permisă oprirea. Pe drumurile publice care au o lățime mai mică de 6 m, în dreptul anumitor căi de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante sau rampe și în locurile unde indicatoarele specifice interzic staționarea.

Mai multe informații se pot găsi în Codul Rutier la articolul 63.

Citeste si: Accident mortal pe DN 1, la Băicoi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si