Care este perioada ambroziei si cum poti sa te feresti de ea
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.
Author: Catalina Popa miercuri 04 august 2021 , 11:27
Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
- Stranut - Congestie nazala (nas infundat) - Rinoree (secretie nazala apoasa) - Cefalee - Ochi iritati - Senzatie de mancarime in gat - Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare.
Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.
Cat de frecventa este alergia la ambrozie?
Statisticile arata ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm.
Aceste date evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa din Romania, ceea ce indica o morbiditate crescuta, comparabila cu cea data de diabetul zaharat.
Mergi la medicul alergolog pentru a afla daca suferi de alergie la ambrozie. Specialistul poate confirma diagnosticul dupa ce efectueaza un test cutanat – aplica un alergen siluat pe suprafata pielii si asteapta 15 minute pentru a observa daca exista o reactie, precum inflamatia locala insotita de prurit (mancarime).
Alergia la ambrozie poate fi depistata in urma efectuarii unei analize alergologice serologice – antigenul IgE specific ambrozia elatior.
Cum sa te feresti ambrozie
Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog. Acesta poate consta in antihistaminice si alte medicamente care combat alergiile. Exista doua tipuri de imunoterapie alergen-specifica (AIT) – subcutanata si sublinguala. AIT este singurul tratament care modifica cursul bolii, deoarece interfereaza cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.
AIT este benefica atat pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cat si al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casa. Poate fi aplicata atat la adulti, cat si la copii cu scopul controlului simptomelor si preventiei dezvoltarii astmului si/sau al altor sensibilizari, insa si pentru tratamentul astmului cu componenta alergica semnificativa pentru a controla simptomele si a reduce episoadele, precum si farmacoterapia (in special, corticoterapia). Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.
Daca ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, incepe sa iei medicamente cu doua saptamani inainte sa inceapa sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele. Pe langa tratamentul recomandat de medicul alergolog, incearca urmatoarele sfaturi pentru a gestiona cat mai bine alergia:
In timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineata. Evita expunerea la polen in acest moment al zilei. Expunerea la polen mai poate fi redusa prin utilizarea aparatelor de aer conditionat cu filtre, prin inchiderea ferestrelor tot timpul si prin diminuarea timpului petrecut in aer liber in cursul sezonului polinic. Nu uita ca polenul poate fi adus in casa prin intermediul hainelor, parului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimba-te cum intri in casa, fa dus inainte de culcare, spala-te pe maini dupa ce ingrijesti animalul de companie care a petrecut mult timp afara.